Turnul alb de la Castelul Corvinilor revine la culoarea iniţială

27 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Turnul Alb de la Castelul Corvinilor începe să revină la culoarea sa iniţială, cea care i-a dat şi numele, acest lucru fiind posibil în urma lucrărilor de restaurare care se desfăşoară la acest monument istoric, au informat ieri, miercuri, reprezentanţii instituţiei muzeale din Hunedoara.

„În urma operaţiunilor de hidrogomaj, Turnul Alb începe să revină la culoarea iniţială. Acest turn, realizat în secolul al XVI-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen, a fost numit aşa deoarece, fiind doar tencuit cu mortar pe bază de var, contrasta cu restul suprafeţei castelului, care era pictată încă din secolul al XV-lea cu motive geometrice ce creau un efect tridimensional“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Castelul Corvinilor.
Totodată, la Castelul Corvinilor se lucrează la curăţirea galeriei suspendate ce leagă Turnul Neboisa de edificiu, dar şi în interior, la toate etajele Turnului Vechi de poartă şi ale Turnului Alb.
Castelul Corvinilor s-a redeschis pentru public din data de 15 mai, conducerea instituţiei muzeale asigurând toate condiţiile pentru ca turiştii care vizitează monumentul istoric să fie în siguranţă.
Edificiul medieval din Hunedoara se află într-un proces de restaurare realizat în baza unui contract de finanţare cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 5 milioane de euro.
În urma lucrărilor de restaurare de la castel s-au mai descoperit, până acum, o frescă din secolul al XV-lea, păstrată în condiţii „excepţionale“ şi un etaj de apărare situat la baza Turnului Alb.
Între obiectivele care vor fi restaurate se numără Turnul pictat sau Turnul Buzdugan, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Turnul Vechi de Poartă, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa urşilor, Turnul Neboisa. Termenul de finalizare a întregului proiect este 31 august 2021. (Sorin Blada, Agerpres)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Competiţiile atletice vor fi reluate în iulie

Federaţia Română de Atletism intenţionează să relanseze activitatea competiţională. În urma consultării Comisiei Tehnice, a Comisiei de Competiţii şi a...

Pregătiri pentru reluarea campionatului din Liga I de fotbal

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a anunţat marţi, că sunt şanse mari ca sezonul din Liga 1 să fie...

CS CFR Simeria a reluat antrenamentele la fotbal

După două luni şi jumătate total neobişnuite pentru mişcarea sportivă din România, din cauza restricţiilor impuse de pandemia COVID –...

Închide