Orăştioara de Sus: eforturi mai mari, ca să fie bine

27 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Teoretic, în România, persoanele cu handicap au o mulţime de drepturi. În practică însă, duc o luptă crâncenă pentru supravieţuire, cu atât mai mult cu cât autorităţile centrale întârzie plăţile, totul din cauza haosului financiar creat chiar de stat. Ca peste tot în judeţ, şi în comuna Orăştioara de Sus, administraţia publică locală face eforturi pentru ca persoanele în cauză să nu resimtă minusurile financiare.

Potrivit legii, pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap fondurile vin în proporţie de 90 la sută de la Guvern şi restul de la primării. „Avem în evidenţă 45 de beneficiari. Vom înainta o solicitare către Finanţe pentru a ni se permite să mutăm alocările aferente trimestrelor trei şi patru din 2020 în cel de-al doilea, astfel încât să putem acoperi necesarul. Cu toate că am contribuit cu 130.000 de lei din bugetul local, tot nu ajung banii pentru acest capitol. Pe un an e nevoie de circa 1.000.000 de lei, dar am primit doar 465.000 de lei, deci nici măcar jumătate din sumă. În mod normal, cota ce ne revine nouă este de 10 procente, dar în situaţia de faţă am scos din visterie 21 la sută, aşa încât să ajutăm cât mai mult beneficiarii care au destule probleme şi greutăţi. Deocamdată suntem cu plăţile la zi, dar trebuie să ne gândim şi la ziua de mâine. De la 1 iulie vom rămâne descoperiţi. Nu doar noi, ci probabil şi alte primării din judeţ. Sperăm într-o rectificare bugetară sau o soluţie aplicată la timp, care să nu lase oamenii în voia sorţii. Contextul e unul dificil, vremurile sunt restrictive şi înţelegem cât e de greu de mulţumit pe toată lumea, dar trebuie să se găsească o cale”, a arătat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Ceea ce îi mai uneşte pe edilii din întreaga ţară e ritmul lent de încasare a taxelor şi impozitelor locale pe perioada stării de urgenţă/alertă, amânarea termenului-limită de aplicare a bonificaţiei de 10 procente la plata integrală a dărilor până la 30 iunie încetinind plăţile efectuate de cetăţeni. Deşi nu era obligatoriu, când veneau la primărie după adeverinţa pentru APIA, treceau şi pe la casierie, însă documentaţia fiind transmisă online în anul curent, lumea nu a mai făcut acest pas. Prin urmare, gradul de colectare s-a redus considerabil. Nici somaţii nu s-au putut trimite către restanţieri, iar executările silite au fost stopate. Singura formulă birocratică aplicabilă până la revenirea la normal este înştiinţarea. Legat de încasarea amenzilor, până acum s-au bifat peste 14.000 de lei, previzionaţi fiind 20.000 de lei.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Turnul alb de la Castelul Corvinilor revine la culoarea iniţială

Turnul Alb de la Castelul Corvinilor începe să revină la culoarea sa iniţială, cea care i-a dat şi numele, acest...

Competiţiile atletice vor fi reluate în iulie

Federaţia Română de Atletism intenţionează să relanseze activitatea competiţională. În urma consultării Comisiei Tehnice, a Comisiei de Competiţii şi a...

Pregătiri pentru reluarea campionatului din Liga I de fotbal

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a anunţat marţi, că sunt şanse mari ca sezonul din Liga 1 să fie...

Închide