Politica si administratie

Turiștii, în așteptarea noii telecabine de pe Dealul Cetății din Deva

Noua telecabină de pe Dealul Cetăţii Deva, cu o capacitate dublă faţă de vechiul echipament, va fi inau­gurată în toamna acestui an, lucrările fiind deja avansate.

Și partea de siguranță
„Telecabina este montată pe actuala cale de rulare, iar acum se lucrează la partea de infrastructură şi la staţiile de plecare şi de sosire. Ea este prevăzută cu 30 de locuri, faţă de 16 locuri tele­ca­bina veche, ceea ce înseamnă o dublare a numărului de persoane care pot urca o dată pe Cetate. În acest fel, vom putea primi mult mai mulţi turişti”, a declarat pri­marul municipiului Deva, Florin Oancea.
S-a ajuns la această situație, de a monta un nou ascensor pe Dealul Cetății din Deva, după ce vechea tele­cabină a fost deja uzată și era prea mică. Turismul s-a dezvoltat din 2005 când a fost mon­tată telecabina și con­ducerea Primăriei Deva a fost nevoită să ia hotărârea să o înlocuiască. Tele­cabina veche de la Cetatea Deva a fost oprită, în noiembrie 2021. Investiția nouă face parte dintr-un pro­iect în valoare de aproape 16 milioa­ne de lei, dedicat îmbunătăţirii sistemului de transport pentru turişti.
Investiţia presupune, pe lângă în­lo­cuirea vechii telecabine, modernizarea instalaţiei de transport înclinat de pe Dealul Cetăţii, a sistemelor de co­mandă şi de siguranţă funcţională a acestora, precum şi reabilitarea celor două staţii între care circulă telecabina.

Câți turiști au urcat
Proiectul mai include amenajarea şi refuncţionalizarea zonei de la poalele Dealului Cetăţii, redimensionarea ca­me­relor tehnice din staţiile de plecare şi de sosire pentru turişti, moder­ni­za­rea grupurilor sanitare, adaptarea ram­pe­lor de acces pentru persoanele cu deficienţe neuromotorii.
În anul 2019, au urcat pe Dealul Cetății, aproape 200.000 de turiști, cu telecabina, iar din vânzarea bile­te­lor de transport au fost aduşi la bugetul local al muni­ci­piului Deva circa 2,64 mili­oane lei, potrivit datelor primăriei.