Turişti cehi, anchetaţi pentru vandalizare şi furt din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

03-groapa-2013Natalia Bumbac

Autorii actelor de vandalism petrecute toamna trecută la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, aflate în custodia Ministerului Culturii, sunt din afara ţării.

Audiaţi prin comisie rogatorie
Potrivit subcomisarului Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, este vorba despre patru tineri din Cehia, de la care, în urma unor percheziţii, a fost recuperată o serie de bunuri de patrimoniu sustrase din siturile arheologice din judeţ. În acest sens, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care instrumentează dosarul, a dat un comunicat în care arăta bunurile care au fost recuperate. Ancheta este în curs de desfăşurare, cehii fiind acuzaţi de accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică. Inculpaţii din dosar au fost audiaţi, fiind făcută comisie rogatorie în acest sens, au arătat anchetatorii.
Reamintim că în septembrie 2015, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, cu  excepţia fortăreţei Sarmizegetusa Regia, monumente istorice aflate în patrimoniul UNESCO, au fost vandalizate. În perimetrul siturilor au fost săpate sute de gropi, fiind dislocată o porţiune din zidul cetăţii dacice Costeşti.

03-bun-victor-nomad-ceh-piatra-rosieFacebook-ul l-a dat de gol
Recent, un alt tânăr din Cehia, Viktor Nomad, s-a lăudat pe o reţea de socializare cu o excursie pe care a făcut-o cu autoturismul personal în România, vizitând mai multe monumente istorice din ţară, dar şi din judeţ. Printre acestea s-au numărat fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei. Dovada vizitei lui Viktor Nomad la cetăţile dacice este inscripţia pe care cehul a scrijelit-o pe un bloc de piatră al cetăţii Piatra Roşie. Actul de vandalism a fost descoperit de localnici, iar fotografii cu numele cehului au fost puse pe pagina de Facebook a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, cu trimitere la pagina de profil a cehului, de pe aceeaşi reţea de socializare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare