Trubadurul Petroşaniului are autorizaţie de muzicant

Maximilian Gânju   

Înregistrarea la Circa Financiară ca liber profesionist n-a fost de ajuns pentru acordeonistul Jan Drosu (foto). Era luat la control în fiecare zi de autorităţi, astfel că şi-a obţinut şi singurul act care-i mai trebuia să poată cânta în voie, fără a mai fi amendat sau acuzat de cerşetorie.

Are adeverinţă de muzicant
Devenit o atracţie locală în Petroşani, Jan Drosu (42 de ani) are mai nou ecuson şi un act care atestă că este muzicant şi-şi poate face meseria pe străzile Petroşaniului, unde cântă la acordeon pentru trecători. Bărbatul a fost luat sub aripa protectoare de un reputat profesor de muzică din localitate,  ce activează la Casa de Cultură a Studenţilor. Acesta l-a instruit şi mai apoi i-a semnat o adeverinţă prin care poate dovedi că este calificat să cânte. Chiar îl ajută, împrumutându-i instrumentul cu care Jan îşi câştigă pâinea zilnică. „Eram zilnic controlat şi se legau de mine că nu am toate actele. De cerşetorii care-ţi bagă mâna în buzunar nu se luau aşa. Am obţinut şi atestat de muzicant şi acum sunt lăsat în pace. Chiar mulţumesc, domnului profesor pentru că nu mai poate zice nimeni nimic acum”, ne-a spus trubadurul.

Roata se întoarce
Jan îşi aminteşte că de puţin timp, un poliţist local care-i făcea zile negre, a fost pus pe lista de disponibilizări. „Se tot lua de mine şi mă înjura, mă mai şi ameninţa. Îmi tot făcea probleme şi odată i-am spus că Dumnezeu îl vede. A fost dat afară şi într-o zi a trecut pe aici. S-a oprit şi a început să mi se plângă că a rămas pe drumuri. Ştiam că şi el cântă la chitară şi i-am zis: Ce să-ţi fac, acum hai lângă mine să mă acompaniezi. Eu pot să împart puţinul meu cu tine! El mi-a răspuns că până la urmă, nu o să aibă ce face şi vine şi el”, povesteşte muzicantul.
Jan Drosu a devenit cunoscut după ce a stabilit o premieră în ţara noastră. S-a înregistrat la Administraţia Financiară ca liber profesionist şi plătea impozit pentru că apela la mila publică. Practic, bărbatul cânta pe stradă, în centrul Petroşaniului, iar trecătorii cărora le plăcea muzica lui îi lăsau o bancnotă sau o monedă în cutia acordeonului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare