FlashPolitica si administratie

Primari, atenţie, vã paşte falimentul!

  Sorina Popa

Guvernul va demara, cu sprijinul unor consultanţi de la Fondul Monetar, mecanismul procedural legat de declararea falimentului autorităţilor locale. Prevederi legislative au existat şi până acum în Legea Finanţelor Publice, însă ele nu au fost niciodată aplicate.

Primarul şi consiliul local, trimişi acasă
Procedura se va aplica, la fel ca în cazul firmelor private, existând, susţin specialiştii din Executiv, practici similare în alte ţări europene. “Popular se cheamă „falimentul municipal“. După ce s-a discutat ani de zile de la introducerea legii moderne a finanţelor locale în 1999, s-a decis şi la noi să se preia în legislaţie buna practică (SUA, Ungaria) de a avea prevederi pentru situaţiile de – practic – faliment bugetar al unei autorităţi locale. Aşa că, în cazul în care o primărie va intra în faliment, edilul şef şi consiliul ales sunt trimişi acasă, se pune administrator special, se restructurează debite, se vinde ce se poate. Mai mult, un primar nou, poate cere singur insolvenţa, dacă realizează că nu reuşeşte să-şi exercite mandatul, din cauza unor datorii de care nu a avut habar, făcute de predecesorul său. O unitate administrativ-teritorială poate fi declarată în stare de insolvenţă dacă, de exemplu, nu şi-a achitat obligaţiile de plată mai mult de 120 de zile şi care depăşesc 50 la sută din bugetul anual sau dacă nu şi-a achitat drepturile salariale pe o perioadă de 120 de zile.

Nu există riscul să intre în criză economică
Dacă e bine sau nu să se declare falimentul primăriilor, i-am întrebat pe câţiva dintre edilii şefi din judeţ.
Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, susţine că „este normal să se aplice aceleaşi prevederi, pentru primării, la fel ca la firmele private. Însă, în cazul Primăriei municipiului Deva, nu există în prezent nici măcar riscul de a intra într-o criză financiară sau insolvenţă.Pe aceasta cale, vreau să le mulţumesc tuturor contribuabililor pentru plata, întotdeauna la data scadentă, a impozitelor şi taxelor locale”.

„Guvernul ar putea ajuta unele primării”
În schimb, edilul şef din municipiul Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi nu crede că o asemenea procedură ar fi una corectă. „Dacă guvernul dă bani unor primării, ca să se salveze, pentru că este de aceeaşi coloratură politică, lăsându-le pe cele din opoziţie să intre în faliment, nu ar fi corect. Pentru că, dacă vrea, guvernul poate să salveze unităţile administrativ-teritoriale pe care doreşte”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

„Atunci, de ce mai merg oamenii la vot?”
Nici primarul comunei Şoimuş, Mihai Irimie, nu este de acord cu această situaţie. „Nu e normal să se întâmple astfel. Atunci, de ce mai merg oamenii la vot, să-şi aleagă primarul? Primarul ar fi, dacă se aplică procedura respectivă, doar o marionetă, nu ar mai putea hotărî nimic. Şi, dacă ne gândim bine, 80 la sută din primării ar intra în aceste condiţii în insolvenţă. Care ar fi rezolvarea? Statul ar putea să facă altceva. Să fixeze un plafon al datoriilor pe care le poate face un primar şi, dacă îl depăşeşte, atunci să fie pus să plătească. S-ar putea recupera datoriile făcute aiurea de la vechii edili”, a afirmat Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş.

One thought on “Primari, atenţie, vã paşte falimentul!

  • Grasanul Irimia ajuns primar prin minciuni v a pleca acasa ,ca si firmele lui sunt in pragul falimentului.La sapa grasane sa mai dai jos din burtoi. Si va asculta pe holda la casetofon pe Guta care a primit mii de euro la Zilele Comunei Soimus ,unde Irimia si-a pus pe scena si un bener cu numele lui ,vorba proverbului ,numele prostilor pe toate garduril;e.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura