Comunitate

Trei proiecte în Cetățile Dacice din Munții Orăștiei

Conducerea Direcției Generale de Administrare Monumente și Pro­mo­vare Turistică Hunedoara (DGAMPT) anunță că un prim proiect in­ter­național în care Consiliul Județean Hunedoara este promotor, alături de partenerul român, Fundația Mihai Eminescu Trust, și partenerul nor­vegian, Møre&Romsdal County Council, vizează monumentul is­toric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.

Reducerea disparităților sociale
„Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural euro­pean” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE 2014 – 2021. Obiectivele majore ale Granturilor SEE (Spațiului Economic European) și Norvegiene sunt re­du­cerea disparităților sociale și eco­no­mice în Spațiul Economic European și întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare. Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477 de lei (2.746.250 de euro), iar valoarea finanțării neram­bur­sabile (85 la sută Grant SEE și 15 la sută bugetul național) este de 9.182.390 de lei (1.897.384 de euro). Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la suma de 848.865 de euro, iar durata totală a proiectului este de 42 de luni”, susține Radu Barb, directorul ge­neral al DGAMPT Hunedoara.
Un alt proiect este „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” are ca obiective principale restaurarea, revitalizarea, punerea în valoare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Etapele de restaurare includ cercetări ar­he­o­lo­gice, taluzări și amenajări ale tere­nu­lui, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, a porților de ac­ces, refacerea și îmbunătățirea in­fra­structurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, realizarea marcajelor aferente, amenajarea unui lapidariu și a unui adăpost pentru vizitatori. Ame­najarea finală a sitului va consta în plantarea de vegetație și finisarea su­prafețelor de teren.
„În ceea ce privește revitalizarea for­tificației, în cadrul proiectului se va crea inclusiv o aplicație digitală biling­vă, disponibilă pe telefon, prin care este prezentată istoria monumen­tului patrimoniu UNESCO. Prin digita­li­zare, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din fortificație, atât din perioada da­cică, cât și romană”, spune Barb.

12 rute culturale
Zilele trecute, prin ordinele comune ale miniștrilor Investiților și Pro­iec­telor Publice, Antreprenoriatului și Turis­mului, Culturii, și Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre aceste obiective se regăsesc așezarea de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia și Cetatea de la Costești – Cetățuie.
În primul caz, la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, suma de 2.155,000 de euro va fi alocată pen­tru reabilitarea Terasei a X-a din ca­drul zonei sacre a sitului arheologic. În cel de al doilea caz, la Costești – Cetă­țuie, suma de 30.000 de euro va fi folosită pentru digitalizarea și promo­va­rea acestui monument istoric.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura