Actualitate

Trei bărbaţi din Tadjikistan au scrijelit mai multe blocuri de calcar la Sarmizegetusa Regia

Trei bărbaţi de naţionalitate tadjică sunt cercetaţi de poliţişti pentru dis­tru­gere în dauna patrimoniului na­ţional, fiind suspectaţi că au scrijelit di­ferite însemne pe mai multe blocuri de calcar din incinta cetăţii dacice Sarmize­getusa Regia, din Munţii Orăştiei, a informat luni Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara.

În apropierea marelui Templu
„Scrijeliturile au fost făcute pe trei plinte de calcar care aparţin Templului Mare de Calcar de pe Terasa a XI-a, pre­cum şi pe unul dintre blocurile de calcar dintr-un ansamblu aflat în zona piaţetei pavate, în apropierea Marelui Templu Cir­cular de pe Terasa a XI-a”, a precizat Radu Barb, directorul general al Direc­ţiei Generale de Administrare Monu­men­te şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.
Incidentul a avut loc duminică, 3 sep­tembrie, cei trei fiind observaţi de către agentul de pază din incinta sitului istoric. Acesta a sesizat imediat o patrulă de jan­darmi care se afla în misiune de men­ţinere a ordinii publice pe traseele tu­ristice din zonă. Ulterior, jandarmii de la Postul Montan Grădişte au anunţat Poliţia Orăştie, în zonă fiind trimis un echi­paj operativ pentru cercetări. Conform IPJ Hunedoara, cei trei cetăţeni tadjici au declarat că se aflau în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia ca turişti şi că nu au ştiut că este interzis să scri­je­lească pe blocurile respective. „Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului i-a identificat pe cei trei bărbaţi şi a stabilit că aceştia, angajaţi ai unei so­cie­tăţi comerciale din Deva, în timp ce se aflau în incinta cetăţii dacice, au zgâriat trei pietre aflate în incinta cetăţii. Cei trei bărbaţi au declarat faptul că se aflau în zonă ca turişti şi nu au ştiut că nu au voie să graveze pietrele respective”, se arată într-un comunicat al IPJ Hunedoara. Po­liţiştii au deschis în cauză un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de dis­tru­gere în dauna patrimoniului naţional.
Cercetările continuă în vederea sta­bi­lirii tuturor circumstanţelor comiterii faptelor şi pentru stabilirea prejudiciului în cauză.