Comunitate

Tratarea biodeșeurilor, pe masa de lucru a CMID

Magdalena Șerban

Legea privind gestionarea de­şe­u­rilor compostabile e un act normativ care urmăreşte încadrarea ţării noas­tre în ţintele de reciclare a deşeurilor asumate în faţa Comisiei Europene.
Deşeurile biodegradabile sunt parte a deșerilor reziduale. Ele reprezintă şi materia primă pentru producţia de compost, astfel că, dacă sunt aruncate corect, pot fi refolosite. Însă de la teorie la practică nu se poate pe re­pede înainte, respectându-se legea. De ce? Ne spune Dan Stoian (foto), directorul exe­cu­tiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hune­doara.

Materie veche, bunuri noi
Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi par­curi, resturi alimentare sau cele pro­ve­nite din bucătăriile gospodăriilor pri­vate, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amă­nuntul etc. Aproape orice provine din sol poate fi compostat: capete de cas­travete, co­toare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi ali­mentare sau vegetale. „La ora actuală, am fi putut im­plementa colectarea bio­deșeurilor în Valea Jiului, însă problema cu care ne confruntăm este că la mo­mentul de față, în CMID nu pot fi tratate biode­șeu­rile, doar cele rezultate din parcuri și gră­dini (toaletare). Trebuie ca firma care ope­rează CMID să com­pleteze auto­ri­zația integrată de mediu existentă și cu tratarea biodeșeurilor. În documentația CMID scrie că pot fi tratate, dar în autorizație există un cod aprobat doar pentru cele din parcuri și gră­dini. Până atunci, nu putem im­ple­menta. Pe Valea Jiului, o investiție în ma­șini și pubele ar duce la o creștere foar­te mare a tarifelor și vom vedea dacă primăriile sunt de acord. În Valea Jiu­lui avem contract în desfășurare până în 2028 și de aceea fac referire la acea zonă. La contract de un an (tem­porar), nu poți spune ope­ratorului să vină cu containere și pubele, neavând timp să le amortizeze, ca investiție. Dacă ar fi fost de la bun început plătite de populație, atunci ar fi fost sus­te­na­bil. În noul contract pentru Zonele 1,2,3 unite avem prevăzută colectarea bio­de­șeurilor și a textilelor. Așa, se va soluționa și aest aspect”, a explicat Dan Stoian, directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a De­șeurilor Județul Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura