Simplu și generos. Cum adoptăm un cățel din adăposturi
Potrivit legii, adopția este gratuită și câinii pot fi adoptați doar după ce au fost consultați de medicul veterinar, microcipați, sterilizați, vaccinați antirabic și deparazitați. Puii, adulții cu probleme de sănătate, câinii seniori, câinii utilitari și cei cu pedigree, cu mențiunea motivului în carnetul de sănătate și în Fișa medicală a câinelui.
Documente
Adoptatorul va semna Formularul de adopție/revendicare prevăzut de legislația în vigoare și Consimțământul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi comunicare electronică cu Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân.
Adopția câinilor poate fi făcută atât de persoane fizice cât și de persoane juridice. Adopția câinilor din adăposturile din județul nostru necesită următoarele documente:
• copia dovezii spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor (de exemplu: contractul casei, contractul unui teren etc.);
• copia dovezii resurselor materiale pentru creșterea și întreținerea câinilor (de exemplu: adeverință venit, extras de cont bancar, fluturaș salariu, talon pensie, etc.);
• copia CI;
• acordul asociației de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul în care se adoptă mai mult de 2 câini (acest act est valabil doar pentru persoanele care locuiesc la bloc).
Persoanele fizice (vârsta peste 18 ani) care adoptă în numele unei terțe persoane trebuie să prezinte:
• copia împuternicirii notariale de semnătură;
• copia dovezii spațiului terței persoane din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor (de exemplu: contractul casei, contractul unui teren etc.);
• copia dovezii resurselor materiale terței persoane pentru creșterea și întreținerea câinilor (de exemplu: adeverință venit, extras de cont bancar, fluturaș salariu, talon pensie, etc.);
• copia CI a terței persoane;
• copia CI a persoanei împuternicite;
Adopția de către ONG-uri și alte persoane juridice se realizează cu prezentarea următoarelor documente:
• dovada spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor (de exemplu: contractul unui teren, contract de închiriere, copia autorizării adăpostului – în cazul în care au un astfel de stabiliment etc.);
• copia CUI
• delegație pe numele persoanei care realizează adopția (administratorul poate adopta fără delegație dacă prezintă prima pagină a Actului Constitutiv).
Asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor, precum și persoanele fizice și juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate pot adopta în urma prezentării documentelor (traduse) menționate mai sus, fiind exceptate doar de la obligația prezentării acordului vecinilor.
Adopția în adăposturi
În vederea adopției, vizitatorii se vor deplasa în padocurile de cazare însoțiți de către un angajat al Adăpostului care le va oferi informații acestora despre câinii aflați în bază. În urma consilierii cu angajații Adăpostului, vizitatorii vor putea interacționa cu câinii doriți pentru a vedea dacă există potrivire între câine și potențialul adoptator.
Ulterior, vizitatorii vor fi conduși la biroul de adopții în vederea întocmirii documentelor de adopție. Câinii care sunt sterilizați pot fi adoptați în ziua vizitei. Câinii nesterilizați vor fi rezervați de vizitator și adoptați la o dată ulterioară (după sterilizare), comunicată de angajatul Adăpostului Canin Craiova. (A.N.)