Comunitate

Traseul Stejarilor şi Traseul lui Ghinduţă la Pădurea Bejan

Reprezentanții Direcției Silvice (DS) Hunedoara au organizat o acțiune în Pădurea Bejan, de realizare a unor tra­see care ne conduc pe urmele speciilor de stejari, iar copiii pot afla aici nume­roase informaţii despre pădure şi multe surprize.

Ce este Pădurea Bejan?
„Pădurea Bejan este o rezervaţie na­turală de tip forestier constituită în anul 1936 datorită prezenţei, pe o suprafaţă restrânsă, a celui mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României, unic în Europa. Fenomenul de la Bejan” a apărut datorită coexistenţei a 8 dintre cele 9 specii de stejari din România într-un cadru natural deosebit. Suprafaţa rezervaţiei forestiere este de 70 ha. În anul 2007 rezervaţia naturală împreună cu o zonă adiacentă (98.22ha) a fost declarată şi sit de importanță co­munitară, devenind parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.
“De ce am realizat traseele? Prezenţa hibrizilor de stejari în Pădurea Bejan a fost cunoscută şi studiată încă din se­co­lul XIX (primul studiu asupra hibrizilor a fost realizat în anul 1876). Prima teză de doctorat a fost publicată în anul 1997, autor fiind ing. Augustin Stanciu – inginer în cadrul Direcției Silvice Hunedoara. Deoa­rece exemplarele hibride nu ma­nifestă neapărat caractere intermediare între speciile parentale, limitându-se astfel identificarea hibrizilor exclusiv pe baza cercetărilor morfologice, în ultimul timp, fenomenul de hibridare naturală din Pădurea Bejan a fost investigat cu aju­torul geneticii moleculare. În anul 2013 a apărut o nouă teză de doctorat realizată pe baza analizelor markerilor mo­leculari a lui Iacob Crăciunesc. Re­zul­ta­tele obţinute în cadrul acestei teze de doctorat au permis etichetarea corectă a speciilor de stejari şi a hibizilor. Dată fiind importanţa ştiinţifică deosebită a Pădurii Bejan, aflată în administraţia silvică Direcţiei Silvice Hunedoara, am consi­de­rat că este datoria noastră să facem cu­nos­cute comorile naturale care sunt pro­tejate aici”, a spus Radu Crișan, directorul excutiv al DS Hunedoara.

Special pentru copii
Cei care vor parcurge Traseul Stejarilor (2 km) vor afla mai multe date despre re­zervaţia naturală şi vor putea vedea spe­ciile de stejari şi de hibrizi care trăiesc în Pădurea Bejan. Codurile QR cuprinse în etichete descriu caracteristicile speciilor precum înălţimea arborilor, forma şi mărimea frunzelor, a ghindelor şi florilor. În cazul hibrizilor sunt prezentate ca­rac­teristicile celor 2 specii parentale.
Traseul lui Ghinduţă (2 km) este con­ce­put în special pentru copii (dar nu numai!) şi prezintă valorile naturale ale Pădurii Bejan într-un mod amuzant şi educativ. Ghidul care conduce copii pe traseu – Ghinduţă – este un personaj foarte curios şi năzdrăvan, responsabil cu lucruri amu­zante, surprize şi ghicitori.

Ce lucrări silvice sunt permise
„În aceste arborete este interzisă prin lege recoltarea de masă lemnoasă, in­clusiv tăierile de igienă şi lucrările de îngri­jire, precum şi alte activităţi care ar putea deregla echilibrul ecologic (păşu­natul, turismul necontrolat, fertilizările etc.). Asemenea activităţi pot fi între­prin­se numai în baza unor cercetări de spe­cialitate aprobate de organul prevăzut de lege. În consecinţă, aceste păduri sunt excluse de la reglementarea pro­ce­su­lui de producţie lemnoasă, iar even­tu­a­lele lucrări de împădurire, pentru care se obţin aprobările legale, se vor efectua numai cu material de împădurire de pro­ve­nienţă locală. Cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm este aceea a pătrunderii în rezervaţie a posesorilor de ATV-uri şi motociclete care distrug grav solul şi regenerarea naturală a puieţilor de stejari”, a adăugat Radu Crișan, șe­ful Direcției Silvice Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura