Actualitate

Transcrierea actelor de stare civilã se face local

04 carmen nicoriciu

Sorina Popa

În urma modificării Legii nr. 119/1996, privind actele de stare civilă, transcrierile acestor documente eliberate de alte state se realizează la nivel local. Până acum, transcrierea documentelor se făcea la Bucureşti, de către Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.

Au termen şase luni
„De acum, acest rol revine primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al Direcţiei Publice de  Evidenţă a Persoanelor”, a declarat Carmen Nicoriciu (foto), şeful Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din Hunedoara.
Cetăţenii români sunt obligaţi, ca în termen de şase luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor documente la serviciul public comunitar de evidenţa persoanelor sau la primăria pe raza căreia domiciliază.
În primele patru luni ale acestui an, la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Hunedoara au fost transcrise 145 de acte, dintre care 109 certificate de naştere. Cei mai mulţi hunedoreni care au apelat la transcrierea de documente au venit din Spania, dar şi din Egipt, Noua Zeelandă, Japonia sau Argentina.
Anul trecut, prin Direcţia Judeţeană au fost transcrise 406 acte, dintre care 301 certificate de naştere, 83 certificate de căsătorii, 22 de deces, cele mai multe din Spania, Italia, Franţa, Egipt, Noua Zeelandă, Japonia sau Argentina.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura