Traian Berbeceanu a ajuns prefectul Capitalei

Adriana Năstase

Ieri, Traian Berbeceanu (foto) a fost numit prin hotărâre de guvern în funcţia de prefect al Capitalei. Pentru asta, fostul comisar şef de poliţie Traian Berbeceanu, actual şef de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a fost angajat, marţi, ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, au declarat surse po­litice pentru News.ro. Numirea ca funcţionar public la grupul PNL al Camerei Deputaţilor a rezolvat problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, cerinţă pentru a putea fi numit în funcţia de prefect al Capitalei.

Bâlbe peste bâlbe
Reamintim că fostul prefect al Capitalei este protagonistul unei întregi serii de bâlbe, după ce duminică Bucureştiul a depăşit rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori. Rata de infectare a trecut de 3 duminică, datele fiind transmise de Grupul de Comu­nicare Strategică în informarea de la ora 13.00. La ora 23.00, prefectul Cojanu spunea la Digi 24 că nu ştie câte cazuri noi de Covid-19 au fost raportate în Capitală deoarece era la cumpărături şi nici nu le-a primit pe mail de la DSP. „Nu am avut numărul de îmbolnăviri, eram la cumpărături. Am fost înştiinţat de dl colonel Precup de la ISU că e de 3.02 şi tre­buie să ne vedem la Prefectură. M-am pre­zentat. Colega dvs a făcut precizarea că sunt mai mult de 500 de infectări. Eu nu am avut această informare, singurul lucru pe care-l ştiam era numărul total de infectări pe ulti­mele 14 zile. La ora la care eu am fost informat, eu nu primisem buletinul. La noi se trimite pe e-mail oficial”, a spus Cojanu duminică seară.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus luni că atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat în contextul creşterii nu­mărului de cazuri la mia de locuitori în Bu­cureşti sunt inacceptabile şi nu trebuie să ră­mână fără urmări. Ca urmare. S-a decis schimbarea lui din funcţie şi numirea hu­ne­do­reanului Traian Berbeceanu în acest post.

Dosar penal
Traian Berbeceanu a fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba între 2005 şi 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT. A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare sus­pectată de evaziune fiscală cu produse pe­troliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 mili­oane de lei.
Între timp, în urma unui memoriu al lui Ber­beceanu, DNA a deschis un dosar penal pro­curorilor DIICOT de la structura din Alba Iulia, cei care l-au anchetat şi l-au arestat pe Ber­beceanu, acuzându-i de represiune ne­dreaptă şi alte nereguli comise în dosarul fostului şef al BCCO Alba. Instanţa supremă a decis conexarea celor două dosare, cel al lui Berbeceanu, întocmit de procurorii DIICOT şi cel al DNA, deschis de procurorii acestei struc­­turi pe numele procurorului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi a altor două persoane, În iunie 2016, Traian Berbeceanu a fost achi­tat în primă instanţă pentru toate infracţiunile de care era acuzat, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub sem­nătură privată, sprijinire a unui grup in­frac­ţional organizat şi compli­citate la delapidare. În schimb, Ioan Mure­şan, fost procuror şef al DIICOT Alba şi Nicolaie Ioan Cean, fost pro­curor în aceeaşi structură, au fost condam­naţi la şapte ani, respectiv doi ani de închi­soare cu executare. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată de procurori, procesul ur­mând să se judece de un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă.

A decis suspendarea
Numai că procesul în care fostul şef al Bri­găzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, şi fostul prim pro­curor al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, erau judecaţi în urma apelului, la Completul de 5 ju­decători al Instanţei Supreme, a fost sus­pendat. Decizia a fost luată în condiţiile în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu patru întrebări legate de aplicarea hotărârii Curţii Constituţionale privind com­pleturile specializate de 3 judecători. În funcţie de răspunsul dat de CJUE, s-ar putea ca procesul să se reia de la zero.

A intrat în rândurile PNL
Între timp, Traian Berbeceanu a ieşit din Po­liţie, pensionându-se. A publicat şi o carte intitulată “Radiografia unei mârşăvii judi­ciare”, în care descrie cazul său. În de­cem­brie 2019, Traian Berbeceanu a fost numit şef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela, iar la începutul lunii iulie 2020 acesta s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, pe listele căruia a candidat pentru funcţia de consilier judeţean, la alegerile din 27 septembrie. Ieri, după amiază, prin hotărâre de guvern, Traian Berbeceanu a fost numit prefectul municipiului Bucureşti.

12 comentarii la „Traian Berbeceanu a ajuns prefectul Capitalei

 • 23 octombrie 2020 la 8:54
  Legătură permanentă

  Acest om a urcat doar cu ajutorul pilelor. E un om fals, parsiv, razbunator si parsiv. Madam kovesi ia dat ordin lui iohanis sa-l puna pe tiganul Berbecarau intr-o functie buna. O jigodie de om. Are calitatea de inculpat intr-un dosar de coruptie. Domnule iohanis parca zicea-ti : fara penali in functii publice. Ei, cum e?

 • 23 octombrie 2020 la 16:08
  Legătură permanentă

  Ca o formă de iertare a torționarilor , Guvernul Român , ar trebui să aprobe legea de reabilitare a victimelor torturii .

  Iubiți Libertatea , Dreptatea și Adevărul fără Minciună prin Credință vom învinge . F .*. P .*. V .*.

 • 25 octombrie 2020 la 15:17
  Legătură permanentă

  Dacă lipsește PSD de la ceva,, S-A TERMINAT CU DEMOCRAȚIA” Măi oameni întunecați, care aveți numai tărâțe sau aer în cap, nu vedeți, că aceste creaturi, numite PSD, au grijă numai să fie la putere, nu le pasă de noi nici cât de un c… dovadă legea 221/2018 spusele lui Budăi în vara lui 2019, că nu sunt bani pt. toți, care erau cuprinși în lege( AM AUZIT PERSONAL ACEASTA PR RTV) faptul, că nu ne bagă în seamă, să stea de vorbă cu noi, acțiunea ,, LEPREI” de Firea, care ține cu dinții de scaun, nerecunoașterea, că au pierdut, trucajele cu fraudele, pe care numai descreerați de la RTV le văd și alte ticăloșii, arată cine sunt. Drept a zis Ponta, că în țara asta, puțini oameni mai au judecată, î-i cumperi, ca pe Iuda cu 30 de arginți. Ar trebui să ne unim să-i facem să dispară. Nu zic, că PNL unt buni, dar măcar nu mint chiar așa de mult. DESTEPTAȚI-VĂ ROMÂNI!!!

 • 25 octombrie 2020 la 20:05
  Legătură permanentă

  Popesti pe m.. a. Tigan cu fata de interlop. Gunoiule.

 • 25 octombrie 2020 la 20:32
  Legătură permanentă

  Gunoi e tactu ma, ca s-a culcat cu capra de matta de a iesit un derbedeu ca tine. Cateva luni la racoare si iti trece.

 • 25 octombrie 2020 la 20:37
  Legătură permanentă

  @vasile, ce sa se mai destepte romanii, mai ales hunedoarenii cand la ora asta un escroc ca Laurentiu Nistor e instalat in fruntea consiliului judetean. De fapt HD e cel mai sarac judet din Ardeal datorita psd.

 • 26 octombrie 2020 la 18:40
  Legătură permanentă

  Cum a fost la racoare tigane? Ti-au tras-o bulangiii? Jeg esti si tu, jeg a fost si tactu.

 • 27 octombrie 2020 la 14:13
  Legătură permanentă

  Las ca te linistesti tu parvsle, esti tare in gura pe forumuri, crezi ca nu pot afla cine esti? Derbedeule.

 • 28 octombrie 2020 la 20:25
  Legătură permanentă

  pai ma cheama pirvu ion. Cauta_ma ca sa pupi in c.r

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.