„Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching” la Liceul “Teglaş Gabor”. Eveniment extins la nivel internaţional

07 carnaval teglas gaborNatalia Bumbac

Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva a găzduit în perioada 9 – 13 februarie, a cincea ediţie a evenimentului „Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching”. Este vorba de un proiect iniţiat de liceul devean în parteneriat cu Grădiniţa „Floare de Colţ” din Brad, Grădiniţa cu program prelungit Nr. 7 şi Grădiniţa Colegiului Naţional „Decebal”, ambele din Deva, Grădiniţa „Dumbrava Minunată” din Hunedoara, Grădiniţa „I. D. Sârbu” din Petrila şi două unităţi şcolare din Szarvas – Ungaria.

Proiectul este înscris în Calendarul Activităţilor Extraşcolare Naţionale (CAEN) şi a fost extins la nivel naţional pentru a populariza tradiţia organizării carnavalului, atât de îndrăgită de copii. Evenimentul se adresează preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar, dar şi dascălilor preocupaţi de dezvoltarea calităţilor artistice ale copiilor.

Peste 1.000 de lucrări confecţionate de copii
Principalele puncte de pe agenda evenimentului găzduit de liceul devean „Teglas Gabor” au fost expoziţia de lucrări artistico-plastice realizate de copii din toată ţara şi spectacolul de vineri, 13 februarie, la care au participat 12 echipe de copii de la mai multe instituţii şcolare din judeţ. Expoziţia a cuprins 1.000 de lucrări, fotografii, desene sau diferite obiecte confecţionate de preşcolari şi elevi din clasele primare care au redat atmosfera carnavalului. „Cele aproape 1.000 de lucrări au fost primite din aproape toate zonele geografice ale ţării, cum ar fi Ardeal, Banat, Muntenia, Moldova sau Oltenia. Anul acesta avem expuse lucrări de la copii din 22 de judeţe şi considerăm că este o modalitate foarte bună prin care ei să-şi exprime abilităţile artistice, potenţialul creativ, dar şi originalitatea”, a afirmat profesoara Gisella Mazilu, coordonatorul proiectului.

Toţi copiii au fost premiaţi
Momentul cel mai aşteptat de copii a fost spectacolul de carnaval la care fiecare grup, din cele 12 participante, a prezentat un număr artistic. Sala de spectacole de la Liceul „Teglas Gabor” a fost inundată de micuţii echipaţi în costume colorate, potrivite pentru eveniment, care au dansat şi au cântat într-un adevărat spirit al sărbătorii. „Atunci când am iniţiat acest proiect ne-am propus să le oferim copiilor şi o altfel de modalitate de a-şi petrece timpul liber, decât aceea de a sta în faţa calculatorului. Copiii sunt implicaţi alături de profesori în confecţionarea lucrărilor, învaţă să cânte, să danseze, află despre tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Scopul proiectului este să le oferim o şansă în plus copiilor să-şi manifeste calităţile artistice şi să socializeze cu alţi colegi de la alte unităţi şcolare”, a  adăugat profesoara Gisella Mazilu. La finalul spectacolului, toate echipele participante au fost premiate, iar fiecare copil a primit în dar câte un pachet de dulciuri. Carnavalul este o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, sărbătorită la mai multe popoare şi se organizează în perioada dintre Bobotează şi începutul Postului de dinaintea Sărbătorii de Paşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare