ComunitateFlash

Totuşi, ce se va alege de Modulul SMURD de la Simeria?

Sorina Popa

Modulul SMURD de la Simeria este pe punctul de a fi desfiinţat. Asta, deoarece ambulanţa folosită de paramedicii de aici s-a defectat şi nu a fost încă reparată. În aceste condiţii, cei 14 oameni care lucrează la Modulul SMURD Simeria riscă să-şi piardă locurile de muncă. Acest lucru nu ar fi o tragedie, însă. Tragedie ar putea fi faptul că 30.000 de persoane, care sunt deservite de paramedicii de la Simeria nu au asistenţă medicală de urgenţă în caz de nevoie.

Primarul din Vulcan le-a sărit în ajutor
Adrian Mitrescu, şeful Modulului SMURD Simeria, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că au fost trimise toate documentele necesare pentru ca Ministerul Sănătăţii să plătească suma pentru repararea ambulanţei defectate. ”Este vorba de factura proformă solicitată pentru repararea ambulanţei tip B2, HD 16 SVL. Precizăm că ambulanţa aparţine Asociaţiei Salvital, fiind în comodat la UPU Deva, încadrată spre utilizare la Modulul din localitatea Simeria. Din data de 5 martie 2018, motorul ambulanţei s-a defectat. Conducerea Asociaţiei Salvital a căutat variante de rezervă pentru ca activitatea paramedicilor de la Simeria să nu se oprească. În acest sens, preşedintele Asociaţiei Salvital a discutat cu primarul municipiului Vulcan, pentru a ne pune la dispoziţie ambulanţa montană de tip Land Rover (în foto), achiziţionată de către Asociaţia Salvital în 2006. Maşina este în comodat la Primăria Vulcan. Conducerea UPU Deva a refuzat să preia contractul de comodat în perioada în care Land Rover-ul e transferat temporar la Modulul din Simeria. Din acest motiv, nu se poate alimenta ambulanţa cu combustibil din fondurile alocate de Spitalul din Deva. În prezent, cumbustibilul necesar este asigurat din sponsorizări oferite de către diferite societăţi comerciale”, i-a scris Adrian Mitrescu lui Petru Melinte, şeful Serviciului Medicină de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Nu are targă mobilă
Lucrurile par simple la prima vedere, însă birocraţia ne omoară. Mai exact, reprezentanţa Volkswagen din Sibiu a transmis că ambulanţa defectă are nevoie de un motor nou, întreaga intervenţie fiind estimată la 26.000 de euro. Până atunci, se foloseşte Land Rover-ul de la Primăria Vulcan. Problema este că maşina pe care o folosesc în prezent paramedicii de la Simeria este una pentru regiunile montane, nu are targă mobilă, iar targa de interior nu are funcţia de rabatare, motiv pentru care pacienţii nu pot fi transportaţi în şezut. Nu are scaun pentru transport pacienţi, iar defibrilatorul din dotare este LifePak cu şocuri limitate.

”Ceva nu e în regulă cu suma asta”
Contactat, Petru Melinte, şeful Serviciului Medicină de Urgenţă din Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că ”mi se pare o sumă exagerată, 26.000 de euro pentru repararea ambulanţei SMURD de la Simeria. Eu nu pot să dau atâţia bani acolo, pentru că las tot judeţul Hunedoara fără bani pentru medicamente şi alte lucruri. Sunt bani publici şi nu îmi bat joc de ei. Ceva este în neregulă cu această sumă. De banii aceştia putem achiziţiona o ambulanţă second-hand. Le-am explicat celor de la SMURD Simeria că trebuie să găsească o ofertă normală. Modulul de acolo nu se va desfiinţa”, a afirmat dr. Petru Melinte.
Aria de acoperire a Modulului SMURD Simeria este una importantă, localitatea Simeria, un tronson de autostradă de cca 30 km, comune şi sate limitrofe. ”În Simeria, nu există nici o structură de urgenţă, ambulanţă sau SMURD/pompieri. Din cauza distanţei majore, timpul de răspuns pentru intervenţiile la care se deplasează ambulanţele SAJ, sau SMURD Deva, este de minimum 20 minute, în unele situaţii chiar şi mai mult. În caz de urgenţă medicală, prima linie operativă suntem noi”, a adăugat Adrian Mitrescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura