Toteşti: etapa a treia de cadastrare gratuită pentru cetăţeni, aproape finalizată

În comuna Toteşti s-a ajuns aproape de finalul celei de-a treia etape de cadastrare demarată prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) şi realizată din fonduri europene prin intermediul OCPI Hunedoara. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni.
„A fost destul de dificil să începem acest demers, deoarece din pricina faptului că suntem în zonă de şes, tariful atribuit pe parcelă a fost de la bun început şi a rămas la stadiul de 60 de lei, adică cel mai mic din judeţ. Am bătut palma cu o societate de profil, iar lucrările se desfăşoară în fiecare sat, pe sectoare. Zona a fost cooperativizată şi există titluri de proprietate date în proporţie de 99,9 la sută. Prin urmare, au fost şi multe intabulări făcute, unele implicând chiar suprapuneri. Deci, am întâlnit diferenţe dintre scriptic şi faptic, iar cel mai greu e atunci când omul a intabulat suprafaţa, dar nu s-au respectat întocmai coordonatele şi trebuie refăcut totul. Aşa că am înfiinţat sectoare cu blocuri fizice aferente unde nu prea au fost realizate intabulări, ca să meargă mai repede. Încă nu am eliberat extrase de carte funciară, dorind să facem asta la final. Am avut probleme cu limitele teritoriale cu oraşul Haţeg şi comuna General Berthelot, dar le-am rezolvat. Domeniul public e inventariat în jur la 92,4 la sută (infrastructură rutieră, terenuri etc). Ar mai fi nişte terenuri montane la Râuşor pe care vrem să le intabulăm, să le divizăm şi să facem apoi ieşirea din diviziune. Cel mai probabil vom reuşi anul viitor, banii fiind singura piedică ce ne reţine în 2020”, a precizat Tiberiu Pasconi (medalion), primarul comunei Toteşti.
De amintit că obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, fiind finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie. (M.Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.