Comunitate

Tot mai puţini elevi hunedoreni abandonează şcoala

04 img_3416Oana Mihnea

Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, a finalizat situaţia privind abandonul şcolar la nivelul judeţului nostru, raportată la învăţământul obligatoriu, adică până la clasa a X-a, inclusiv.
Prin urmare, în anul şcolar 2013-2014, un procent de 0,36 la sută din numărul total de elevi înscrişi în programul educaţional au abandonat cursurile, fiind cel mai mic procent înregistrat în ultimii cinci ani.

Doar 149 abandonuri anul trecut…
Conform datelor furnizate de Gabriel Ilieş, coordonatorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, la finalul anului trecut, unităţile de învăţământ din judeţ au raportat un număr de 149 de elevi care au abandonat şcoala. În comparaţie cu anul 2012-2013, numărul de elevi aflaţi în această situaţie a scăzut cu 57 de cazuri. Dar, pentru a putea discuta despre această problemă, trebuie mai întâi explicat termenul de „abandon“ în sfera educaţională. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, elevul care nu frecventează cursurile de zi ale unei clase din învăţământul obligatoriu şi depăşeşte cu mai mult de doi ani vârsta clasei respective, se află în situaţia de abandon şcolar.

… şi 129 în acest an
De asemenea, au fost monitorizaţi şi elevii aflaţi în situaţia de risc de abandon şcolar. În privinţa aceasta, în anul şcolar trecut, au fost 151 de elevi care nu au frecventat cursurile, dintre care 13 s-au întors la şcoală în acest an. Pe lângă aceştia, au mai fost 1.057 de cazuri de elevi care au rămas repetenţi anul trecut, iar 154 au rămas în aceeaşi situaţie şi în prezent.
În anul şcolar 2014-2015, până în momentul de faţă, doar 129 de elevi, dintr-un total de peste 39.000, nu au frecventat cursurile şi 78 au peste 40 de absenţe nemotivate. Dintre cei 129 care nu au fost la cursuri anul acesta, 35 de cazuri sunt reprezentate de copii care sunt plecaţi în străinătate împreună cu părinţii şi, cel mai probabil, se vor întoarce la şcoală în perioada următoare. Restul au lipsit din cauze necunoscute. Alte cauze ale abandonului şcolar sunt problemele sociale, lipsa de interes faţă de şcoală, situaţia familială, găsirea unui loc de muncă. Cele mai multe cazuri se înregistrează la clasele de început de ciclu gimnazial şi liceal şi în preponderenţă în mediul urban, în egală măsură, fete şi băieţi.

Pot să-şi reia cursurile oricând
Ceea ce trebuie menţionat este faptul că, sistemul de învăţământ sprijină elevii să revină la cursuri oricând, pentru a-şi putea finaliza studiile. Dacă depăşesc mai mult de trei ani vârsta clasei respective, au dreptul să fie încadraţi într-un program numit „A doua şansă“ şi să reia activitatea de învăţare. În judeţul Hunedoara, sunt şapte unităţi pe nivel primar şi 13 pe nivel secundar inferior, unde persoanele de orice vârstă pot să îşi continue studiile, iar la final primesc un certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, cu posibilitatea de înscriere la liceu seral, învăţământ profesional sau stagii de pregătire practică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura