Actualitate

Tot mai mulţi medici hunedoreni pleacă în străinătate

Andreea Lazăr

Tot mai mulţi medici din judeţul Hunedoara aleg să profeseze peste hotare. Salariile decente şi mediul de lucru sunt doar două dintre aspectele care îi determină pe doctorii hunedoreni să-şi practice meseria în spitale din Marea Britanie, Germania sau Austria.

În numai trei luni, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, au solicitat certificate de conformitate 24 de medici, dintre care cinci stomatologi, trei farmacişti şi 75 de asistente medicale. „Dacă privesc această situaţie din punctul de vedere al unui medic din România, îi înţeleg perfect pe colegii mei. Dacă dacă vorbesc în calitate de director al DSP Hunedoara, atunci trebuie să recunosc că numărul mare de solicitări reprezintă o reală problemă pentru spitalele din judeţ”, a afirmat directorul DSP Hunedoara, Dumitra Ştefan.

 

Directorul DSP, ofertat de Marea Britanie
Unul dintre medicii care are ocazia de a pleca să lucreze în străinătate este chiar directorul DSP Hunedoara, Dumitra Ştefan. De specialitate medic dermatolog, aceasta a primit o ofertă de practica într-un spital din Marea Britanie. Cu un regret ce i se putea citi în privire, Dumitra Ştefan a refuzat totuşi oferta. „Era vorba de un salariu de 2.000 de lire pe săptămână. Într-adevăr, sunt foarte mulţi bani, dar de la o anumită vârstă îţi este foarte greu să te adaptezi într-o ţară străină. Or’ principala piedică este limba. Am învăţat engleza, dar nu am conversat decât foarte rar. Iar dacă nu cunoşti foarte bine limba ţării respective, nu îţi poţi face meseria aşa cum trebuie”, a povestit Dumitra Ştefan.
Salariul maxim de încadrare al unui medic din judeţul Hunedoara este 3.000 de lei, în timp ce în străinătate salariile pornesc de la 5.000 de euro.

3 comentarii la „Tot mai mulţi medici hunedoreni pleacă în străinătate

 • Hai sa fim cinstiti si drepti, totusi si la acest capitol, pentru ca pacalim prea mult cititorii!
  Povestea cu salariul maxim de 3.000 lei este o mare vraja pentru nestiutori. Domna Stefan, respesctabila , e drept, vorbeste de salariul de incadrare!!!!
  Dar daca vrem sa fim cu adavarat cinstiti , sa declare medicii din judetul nostru care le sunt veniturile reale! Pentru ca marea majoritate a lor incaseasa pe statele de plata sume mult mai mari, care depasesc si 10.000 pe luna(garzile sa traiasca, ca la multe spitale medicii fac mai multe garzi decit are luna, zile !?!).Basca consultatiile din cabinetele private(in timpul cit ar trebui sa fie in spitale sau cabinetele policlinicilor de stat) si” atentiile” necontabilizate !!!
  Sunt cautati afara??? F bine daca sunt buni sa mearga, avem destui ,tineri care nu gasesc un post din cauza celor mai in virsta , care nu prea le au cu limbile straine !!!!

 • Titlul corect ar fi fost „Toti mai multi medici hunedoreni ar vrea sa plece…..”
  Nu inteleg de ce trebuie sa fie articol de ziar ca daca intrebi pe strada 10 din 11 romani ar vrea sa plece.
  E chiar bine sa plece ca se mai primeneste conceptia despre viata,despre modul de functinare al sistemului si despre plata pentru activitatea prestata.
  Succes!

 • s-au depus actele dar nu s-a rezolvat nimic pana acum.Eu sunt una dintre asistente si am nr 70 de la inceputul lui decembrie.Pe atunci inca nu se rezolvase nici ptr nr 1 din septembrie.Expira tot daca mai asteptam mult.Mai astept aici cateva luni,in Italia cateva luni si trebuie s-o iau de la capat cu practica si alte hartii si alte aprobari.Si nu am nici nr de telefon ca ma suna ei.Ca sa nu deranjez probabil.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura