Mix, noul coleg al jandarmilor

25 ianuarie 2011 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Un câine din rasa ciobănesc german, antrenat pentru a găsi turişti rătăciţi sau prinşi de avalanşă, este noul membru al echipei de jandarmi montani din Masivul Parâng.
 

Dresat pentru misiuni de salvare
Mix, ciobănescul german, este membru de bază al jandarmilor în căutarea turiştilor rătăciţi sau prinşi de avalanşe în munte. Poate reduce timpul în care este găsită o victimă, faţă de o echipă de jandarmi montani plecată în misiune de salvare, iar timpul acesta se poate traduce în vieţi salvate. A fost antrenat de cei mai buni instructori ai renumitei şcoli de dresaj canin din Sibiu, ce aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor. Din această săptămână, câinele de căutare şi salvare a intrat în serviciul jandarmilor montani din Staţiunea Parâng.

Un câine valoros
Ciobănescul german are o valoare în bani de circa 2.000 de euro, este specializat să ia urma, iar de el depind vieţile celor care se rătăcesc în masivul sălbatic. „A fost dresat la centrul MAI şi este noul nostru coleg. Este cel mai bun câine de căutare din judeţ şi poate găsi victima fără nici cea mai mică problemă”, spune plt. Fănică Avădanei Tetileanu, cel care se îngrijeşte de Mix. Jandarmii montani au făcut duminică şi un exerciţiu demonstrativ în Parâng, iar ciobănescul german a găsit „accidentatul” în doar cinci minute, după ce a primit comanda. „Am avut turişti în anii trecuţi, descoperiţi după mai multe zile de căutări, iar cu ajutorul unui câine specializat cum este Mix, i-am fi putut găsi în câteva ore. De aceea, era extrem de necesar şi mă bucur că-l avem în echipă”, a spus Valentin Szabo, comandantul Postului de Jandarmi Montani Parâng.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
PNL, PSD şi PC – o nouă şansă. Va fi ea fructificată? (I)

Într-o discuţie pe care am avut-o cu politologul Cristian Pîrvulescu, îmi spunea că şansa unui partid nou pe scena politică...

Aşteaptă despăgubiri de la stat de 14 ani

Mai mulţi crescători de animale din satul Şerel, comuna Pui, aşteaptă de 14 ani să-şi primească banii pe animalele sacrificate....

A vrut să facă focul, dar a incendiat imobilul

A făcut focul să se încălzească, dar a incendiat clădirea. Este vorba despre un om al străzii, care a scăpat...

Închide