ComunitatePolitica si administratie

Titanii folclorului hunedorean, la redeschiderea Casei de Cultură din Hunedoara

Magdalena Șerban

Casa de Cultură din Hunedoara și-a redeschis porțile, după mulți ani de pauză, chiar de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în data de 15 ianuarie.
Și, nu oricum, ci cu un spectacol fol­clo­ric extraordinar, ce a adus în scenă îndrăgiți interpreți ai cântecului popular. Titanii folclorului hunedorean, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari și renu­mitele artiste Mariana Deac și Mariana Anghel, au făcut un show de zile mari pe scena Casei de Cultură din municipiul Hunedoara. Pentru că hune­do­renii au arătat un inte­res sporit față de manifestare, or­ga­nizatorii au reluat-o în aceeași seară, oferind prilejul ca pu­bli­cul să ia parte în număr cât mai mare. Accesul s-a realizat pe bază de invitații.

Un regal artistic, într-o locație modernizată

Organizarea a aparținut Consiliului Județean Hunedoara, Centrului de Cult­ură și Artă al Județului Hunedoara și Pri­mă­riei și Consiliul Local al Municipiului Hunedoara. Programul a reunit nume cunoscute ale folclorului autohton, pre­cum Constantin Enceanu, Ghiță Călțun Brancu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Mariana Suciu și Viorica Brândușan. De altfel, și prezentarea a fost una de ex­cepție, purtând semnătura Iulianei Tudor. Invitat special a fost Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” din Chișinău (Re­publica Moldova), iar prestația An­sam­blului Folcloric Profesionist ,,Drăgan Muntean” (coregrafie: Mircea Resiga și Cătălin Bălan, dirijor profesor George Cîlțea) a fost, ca de fiecare dată, la înăl­țime. ,,La orice ceas aniversar, dar mai cu seamă într-un context ce vizează în mod direct acțiunile culturale și așe­ză­mân­tul care le găzduiește, este bine­ve­nit, întotdeauna, cântecul popular. Pro­movarea tradițiilor este o lege morală a fiecărei națiuni. Suntem profund înră­dă­cinați într-un tezaur nemărginit, iar patrimoniul nostru folcloric este unul care merită transmis mai departe. Nu doar că e vast, ci este și darnic. A fost un spec­tacol foarte apreciat de întregul public, l-am repetat tocmai datorită soli­ci­tărilor numeroase, iar ceea ce mă bu­cu­ră în mod particular este să constat că portul tradițional, jocul străbun și re­pertoriul românesc atât de bogat aduc emoție și deopotrivă fericire în sufletele hunedorenilor“, a spus Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara și, totodată, cel care a ținut frâiele astfel ca momentele artistice să fie impecabile.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura