ComunitateFlash

Tensiuni mari între sindicalişti şi decidenţii din învăţământul hunedorean. Care sunt şcolile din judeţ propuse pentru închidere

Natalia Bumbac

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) va trebui să decidă câte şcoli vor fi închise la noi în judeţ, începând cu anul şcolar 2018 – 2019. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a trimis o listă cu 18 unităţi din mediul rural, propuse pentru suspendarea activităţii. Aproape 140 de copii din judeţ, şcolari şi preşcolari, vor fi afectaţi de aceste măsuri.

Distanţă de 10 kilometri
Au fost propuse pentru suspendarea activităţii şcolile din satele Gelmar, Peşteniţa, Dîlja Mare (Petroşani), Rîu Alb, Livadia, Fizeşti (2), Fizeş, Spini, Stejărel, Stănija, Boiţa, Curechiu, Obârşa, Merişor, Păucineşti, Crişan, Sînpetru şi Ciopeia. În majoritatea cazurilor, elevii din satele în care şcolile ar putea fi închise vor fi transferaţi la unităţile din satele centru de comună. Distanţele calculate între localităţile de domiciliu ale copiilor şi şcolile la care ar urma să studieze sunt între trei şi 10 kilometri. Cea mai mare distanţă vor trebui să o parcurgă copiii din Dîlja Mare (8 km), Fizeşti, Curechiu, Sînpetru (6-7 km) sau Fizeş (10 km). Pe lângă propunerea de închidere a 18 şcoli, IŞJ Hunedoara a completat lista trimisă la MEN şi cu alte măsuri, toate având ca scop „reducerea cheltuielilor de personal şi încadrării în bugetul calculat conform costului standard per elev/preşcolar”.

„Nu au ţinut cont de interesele educaţiei hunedorene”
În raport cu toate aceste acţiuni derulate de factorii de decizie din învăţământ, Sindicatul Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara a emis un comunicat în care acuză IŞJ Hunedoara că a refuzat să ofere toate informaţiile relevante despre măsurile pe care le va lua în viitorul an şcolar, măsuri considerate abuzive de către organizaţia sindicală. Mai mult de atât, sindicaliştii susţin că inspectoratul a refuzat să aibă o discuţie reală cu cei implicaţi în acest proces şi nu şi-a asumat presiunile făcute asupra unităţilor de învăţământ, pentru adoptarea unor decizii conforme cu planul de învăţământ al MEN şi că nu au ţinut cont de interesele educaţiei hunedorene. SIP Hunedoara a cerut organizarea unei Comisii de dialog social la nivelul Prefecturii judeţului. În 1 februarie a avut loc o întâlnire, urmând ca miercurea viitoare, în 15 februarie să se întrunească o Comise de dialog social. Sindicaliştii din învăţământul hunedorean au mai arătat că măsurile care se anunţă a fi luate în învăţământul românesc sunt fără precedent, cu excepţia celor din 2010, luate du Guvernul Boc, când mai multe şcoli de la noi din judeţ au fost închise şi comasate. Ca, după doi ani, în 2012, multe dintre ele să fie redeschise.
IŞJ Hunedoara a explicat într-un comunicat transmis ieri, ce permise au stat la baza acestor măsuri şi că, toate au ca scop creşterea calităţii actului didactic. Tot aici se precizează că şcolile care vor prelua elevi din structurile desfiinţate dispun de microbuze şi au o infrastructură mai bună. Nici cadrele didactice titulare nu vor avea de suferit, existând suficiente posturi disponibile pentru a le încadra în muncă. Şi, nu în ultimul rând, toate aceste măsuri au ca obiectiv „diminuarea cheltuielilor salariale şi implicit a celor cu utilităţile, în scopul eficientizării utilizării fondurilor publice”, se precizează în respectivul comunicat.

5 comentarii la „Tensiuni mari între sindicalişti şi decidenţii din învăţământul hunedorean. Care sunt şcolile din judeţ propuse pentru închidere

  • Maria Stefanie trebuie sa plece.Nu se poate ca nimeni din inspectorat si nici ea ca inspector plin sa nu se opuna dezastrului ce face MEN, cu aceste desfintari de scoli …de posturi in judet si tiata tara.Esti partasa la aceste orori la MEN made pesede.Esti cumva pesedista?cine ne poate raspunde?

  • As fi curioasa sa stiu ce zice acum Molot, care era foarte revoltat cand PDL a inchis spitale, scoli, a taiat salarii si pensii speciale. A umplut orasul cu afise contra lor iar dupa aceea s-a aliat cu ei, alde Dorin Gligor aici in judet. Acum este partas, este colider judetean al aliantei PSD-ALDE care face aceste comasari. Acum de ce nu ia atitudine ? De ce ? Pentru ca este un nemernic, iar nemernicia lui este invers proportionala cu inaltimea lui. Scarbosenii fara limite.

  • Păi, nu ştiţi că inspectorul general este membru, slugă şi executant PSD?

  • Dumnezeu nu bate cu bâta, îi dă fiecăruia ce merită, mai repede sau mai târziu. Extraordinară observația Corneliei Flintașu dar și nebleznicul de Moloț va primi ceea ce…i se cuvine, după faptele sale. Aș vrea acum să-i văd fața lui Paul Rusu că în 2010 am văzut-o.

  • Nu a existat, nu există și nici nu cred că va exista în viața publică hunedoreană un jegos mai mare, mai lipsit de onoare ca Moloț.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura