Tensiune maximă la CJ Hunedoara, din cauza gunoaielor neridicate din Brad şi comunele învecinate. Costel Avram: Să plecaţi de aici, sunteţi incompetenţi!

Sorina Popa

Atmosferă deosebit de tensionată, ieri, la Consiliul Judeţean Hunedoara, după ce operatorul Brai Câta-Ted Trans 2002 a lăsat municipiul Brad cu gunoaiele neridicate. Conducerea CJ Hunedoara i-a convocat pe primarii din zona Bradului, dar şi pe reprezentanţii operatorului care a câştigat licitaţia de gestionare gunoaie aici.

„Vreţi să aruncaţi primăriile în aer?”
„Probleme sunt mari în zonă. Aţi spus că aveţi maşini performante, dar aveţi doar nişte hârburi. Ştiţi doar să luaţi banii, dar distrugeţi oamenii. Cu ce sunt vinovaţii cetăţenii din zona Bradului că sunteţi incompetenţi? Ce facem noi cu gunoiul în judeţ? Suntem îngrijoraţi, noi, conducerea judeţului. Dacă nu sunteţi în stare să vă faceţi treaba într-o zonă mică, ce se va întâmpla pe mai departe? Că aţi câştigat licitaţiile şi pe zona de centru şi la Haţeg. Judeţul va fi îngropat în gunoaie. Este incompetenţă. Dacă din şase maşini, pe care aveaţi obligaţia să le aveţi în zona Brad, aveţi doar două. Nu aveţi GPS-uri pe utilaje. Vom găsi soluţii cu juriştii, pentru a rezilia contractul. Vă bateţi joc de un judeţ întreg. Iar patronul firmei dumneavoastră se ascunde şi nu vrea să dea ochii cu noi. Nu aţi rezolvat situaţia de la Brad. Vorbiţi tot la viitor, că o să rezolvaţi. Voi, cei de la Brai Câta, v-aţi asociat cu Ted Trans, care este o fabrică de pâine. Vreţi să vă lăsăm să faceţi ce vreţi, să lăsaţi judeţul cu gunoaiele neridicate? Să plecaţi de aici, sunteţi incompetenţi! Rezolvaţi-vă problemele şi respectaţi contractul”, le-a spus, nervos, Costel Avram, administratorul public al judeţului, celor de la Brai Câta SRL.
„Scopul nu este să distrugeţi, teoretic, dar faptic aşa se întâmplă. Aţi creat disfuncţionalităţi aici. În Brad zace gunoiul de două săptămâni. Şi în comunele din apropierea Bradului la fel. Aţi câştigat un contract pe care trebuia să-l pregătiţi. Primarii sunt dezamăgiţi, dar şi îngroziţi de ce le va aduce ziua de mâine, în ceea ce priveşte serviciul de salubritate. E de neconceput faptul că v-aţi angajat la toate licitaţiile fără însă să fiţi capabili să duceţi contractele la bun sfârşit. Ce vreţi, să aruncaţi toate primăriile în aer? Problema care mă îngrijorează pe mine ca şi cetăţean este că, într-un municipiu ca Brad nu aţi ridicat gunoiul de două săptămâni”, a afirmat Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara.

„Vom amenda operatorul”
„Nu aveţi maşini, ne minţiţi în faţă. Faceţi experimente cu noi. De 12 ani, în Brad nu am avut probleme cu ridicarea deşeurilor. Eu cred că trebuie reziliat contractul cu Brai Câta şi să se reia licitaţia pentru gestionarea deşeurilor pentru zona Brad. Ne îneacă în gunoaie o societate incompetentă. Voi studia posibilitatea ca să amendăm operatorul. O voi face, nu voi ezita o secundă. Am notificat deja ADI Deşeuri de toată situaţia existentă. Nu ştim dacă operatorul va face faţă cantităţii de gunoaie pe care nu a strâns-o până acum. Cert este că avem de a face cu un operator incompetent, care nu a reuşit să facă faţă provocării de la Brad. Le-am cerut celor de la Brai Câta să angajeze mai mulţi oameni, şi să păstreze curăţenia şi în jurul pubelelor”, a declarat supărat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Contracte prost făcute
Se pare că totul a plecat de la contractele făcute de juriştii de la ADI Deşeuri Hunedoara, care le-au încheiat parcă împotriva cetăţenilor. Mai exact, în contractele respective, pentru licitaţiile pentru desemnarea operatorilor de gunoi din cele patru zone ale judeţului, nu se stipulează nici un caz de forţă majoră. Adică, dacă operatorul nu ridică deşeurile, nu plăteşte şi nici contractul nu i se poate rezilia. El are la dispoziţie, atenţie!, 45 de zile ca să remedieze situaţia. Deci, strigător la cer, cum nişte funcţionari publici au reuşit să-şi bată joc de licitaţiile respective.

A fost demis sau nu directorul general?
Nu numai Florin Cazacu a spus ieri că este disperat, dar şi toţi primarii de comune din zona Bradului sunt nemulţumiţi de modul în care operatorul înţelege să onoreze obligaţiile cuprinse în contractul de delegare. Edilii acuză modul defectuos în care se ridică gunoiul de pe teritoriul UAT-urilor pe care le conduc, mai precis gunoiul este ridicat cu întârziere şi nu în totalitate. În plus, primarii spun că operatorul de salubrizare nu a reuşit să încheie contractele cu persoanele fizice şi juridice, decât într-o mică măsură, nu şi-a plătit angajaţii şi nu are maşini suficiente pentru colectarea deşeurilor, lucru ce creează mari disfuncţionalităţi.
La discuţiile de ieri a fost prezent şi directorul general al societăţii Brai Câta SRL, Ludovic Vass, care nu a reuşit să-i convingă pe primari sau pe cei din conducerea judeţului. Poate şi pentru că, din spusele directorului ADI Deşeuri, Eduard Felciuc, Vass ar fi fost demis din funcţie. Cu toate acestea, el a fost aruncat, ieri, în gura leilor.
Luni, 5 noiembrie, va avea loc o nouă întâlnire, de această dată la Primăria municipiului Brad, în care se va discuta o serie de măsuri concrete, astfel încât serviciul de colectare în zona 1 Brad să funcţioneze ireproşabil.

4 comentarii la „Tensiune maximă la CJ Hunedoara, din cauza gunoaielor neridicate din Brad şi comunele învecinate. Costel Avram: Să plecaţi de aici, sunteţi incompetenţi!

 • 30 octombrie 2018 la 22:56
  Legătură permanentă

  Verificati oferta din licitatie daca conditiile pe care operatorul la momentul licitatiei pe care le-a scris cu manuta lui nu le respecta , se poate rezilia . ( nr de masini , serii de caroserie , nr de oameni . Mobilizare , nr de pubele , program de colectare ) . Matricea riscurilor din contract prevede amenzi . Orice om din achizitii publice stie asta , important este sa se doreasca , poate fi doar circ ce se intampla . Masina adusa acum poate fi din alt contract , va pleca dupa ce se linistesc apele .

 • 31 octombrie 2018 la 2:25
  Legătură permanentă

  Nu va mai faceti ganduri ca totul este premeditat si va intra firma domnului director Rachita la colectat deseuri.

 • 31 octombrie 2018 la 7:54
  Legătură permanentă

  Felicitari domnului Costel Avram pentru corectitudine !

 • 31 octombrie 2018 la 8:19
  Legătură permanentă

  asa se fac contractele daca vrei sa ei spaga.pe urma ducase pe pustii totul

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.