Ţara Lalelelor, din nou, aproape de oraşul Paliei

Magdalena Şerban

Primăria municipiului Orăştie a stabilit relaţii de înfrăţire şi colaborare cu oraşul Sliedrecht din Olanda, începând din anul 2003. În cadrul acestora, au fost întreprinse vizite şi schimburi de experienţe, dar şi relaţii care s-au extins asupra unor instituţii similare din cele două oraşe, cum ar fi cazul Spitalului Municipal Orăştie şi a spitalului olandez Albert Schwitzer.
Dacă în 2010, cele două unităţi medicale semnau primul protocol de colaborare, ieri, acesta s-a reînnoit pentru încă doi ani. Acţiunea face parte din schimburile facilitate de protocolul încheiat de Regatul Olandei cu Guvernul României, privind asistenţa medicală. În acest caz, evenimentul a fost sprijinit de Fundaţia de Ajutor Sliedrecht-Orăştie şi Primăria municipiului Orăştie.

Ajutoare materiale şi nu numai

În cadrul unei conferinţe de presă, delegaţia olandeză în frunte cu Gert-Ian van Heiningen, directorul spitalului Albert Schwitzer – Dordrecht şi Leen De Groot, secretarul Fundaţiei de Ajutor Sliedrecht-Orăştie, au subliniat câteva aspecte importante ale relaţiei româno-olandeze. De-a lungul ultimilor doi ani, sprijinul pentru spitalul orăştian (de altfel singurul din România, cu care cei de la Albert Schwitzer au un parteneriat, momentan) a constat din ajutoare materiale (mese de operaţie, lămpi, monitoare, ecografe, instrumentar medical etc..), dar şi de know-how managerial şi de educaţie medicală. Tot ceea ce vor olandezii este ca la evaluarea fiecărei runde de colaborare (de câte doi ani), să constate o evoluţie consistentă a lucrurilor. Dincolo de acestea, mai au de oferit şi multă prietenie.

Protocol pecetluit pentru încă doi ani

“Doresc să le mulţumesc acestor oameni minunaţi pentru perseverenţa de care dau dovadă în dorinţa lor de a ne face bine. Avem multe de învăţat de la ei, mai ales preluarea protocoalelor ce ţin de înalta calitate a actului medical. Din punct de vedere al infrastructurii, suntem cu mult în urmă, dar credem că cel puţin la nivel de diagnostic, putem asigura o calitate asemănătoare a actului medical”, a subliniat medicul Dan Mihail Sechi, managerul Spitalului municipal din Orăştie.
La rândul său, Gert-Ian van Heiningen a apreciat că „observ o evoluţie bună aici, la Orăştie. Doresc să le adresez felicitări administraţiei locale şi conducerii spitalului pentru acest lucru. Am decis, în urma evaluării, să mergem mai departe cu colaborarea, încă doi ani, adică până în 2014”. Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, i-a asigurat pe olandezi de implicarea sa. “Este un parteneriat care ne onorează şi pentru care dorim să asigurăm toate condiţiile desfăşurării lui şi în viitor. Sunt recunoscător pentru tot ce a adus această înfrăţire până acum şi sunt sigur că şi pe mai departe, această relaţie de prietenie va aduce lucruri la fel sau poate şi mai bune”, a menţionat acesta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Dezsi trebuie sã se decidã: deputat sau înalt funcţionar public!

Până la sfârşitul acestei luni, UDMR Hunedoara îşi va desemna candidaţii pentru alegerile generale, după ce Consiliul Reprezentanţilor Judeţeni va...

Eşec la popice

Inter Petrila a suferit prima înfrângere pe teren propriu în actuala ediţie a Campionatului Naţional de Seniori la popice şi

Furnizorul reţelei de traficanţi condusă de „Lupu“, trimis în judecată

Constantin Mavrichi, principalul furnizior de droguri al reţelei de traficanţi condusă de „Lupu“ din Hunedoara, a fost trimis ieri în

Închide