Talentul învinge vârsta

Maestra FIDE Daria Visãnescu (foto) a cucerit într-o manierã clarã titlul de campioanã nationalã la categoria 14 ani, desi ea are doar 12 ani si jumãtate.

Performantã de exceptie
„Micuta Kasparova” a obtinut opt puncte din nouã posibile (sapte victorii si douã remize) la editia 2009 a Campionatului National Sah junioare, desfãsurat în perioada 7-17 aprilie la Voineasa, si a devenit „reginã” a categoriei 14 ani. Daria, care are dublã legitimare la Clubul de Sah Deva si la Politehnica Iasi, are doar 12 ani si jumãtate, iar performanta ei este consideratã una de exceptie. „Victoria la categoria 14 ani în contextul în care are doar 12 ani si jumãtate e o surprizã de proportii. Succesul Dariei demonstreazã cã ea e cea mai talentatã din tarã dintre jucãtoarele noii generatii. E mare lucru sã realizezi un punctaj atât de bun si sã ai victorii în fata principalelor pretendente la podium. Daria era campioanã încã înainte de ultima rundã si a propus remizã, desi ar fi putut câstiga si acel joc”, a spus Corneliu Hotãran, presedintele Clubului de sah Deva.

Mutare beneficã
Una dintre explicatiile „exploziei de fortã” din jocul Dariei poate fi datã de transferul ei la o scoalã din Deva si pregãtirea de la Clubul de Sah Deva sub îndrumarea maestrului international Codrut Florescu. „Se simte mâna lui Florescu în jocul ei.
S-au pregãtit bine împreunã, pentru cã amândoi au un talent special pentru sah”, a precizat Corneliu Hotãran. Daria a fost descoperitã, formatã si a obtinut primele succese sub bagheta antrenorului Gheorghe Scurhan de la CS Comexim Vulcan.

Rezultatele Dariei la CN 2009:
Runda 1: 1-0 cu Gabriela Didiliuc (CSM Ploiesti);
Runda 2: 1-0 cu Mãdãlina Silaghi (Mediator Giarmata);
Runda 3: remizã cu Diana Serbãnescu (Clubul de Sah Bucuresti);
Runda 4: 1-0 cu Ioana Gelip (Poli Iasi);
Runda 5: 1-0 cu Georgiana Morea (Poli Iasi);
Runda 6: 1-0 cu Mãdãlina Dumitrescu (Clubul de Sah Bucuresti);
Runda 7: 1-0 cu Elena Toma (CS Olimp Focsani);
Runda 8: 1-0 cu Ramona Firaru (CS Otopeni);
Runda 9: remizã cu Andreea Ciutac (Clubul de Sah Bucuresti).

Clasamentul:
1. Daria Visãnescu – 8 puncte;
2. Georgiana Morea -7, 5 p;
3. Ioan Gelip – 6,5 p.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura