Trei localitati afectate de un nor de zgura

Supãrare mare pe capul gospodinelor din satele Bejan, Cãinel si Chiscãdaga. Dupã ce si-au fãcut casele lunã si bec, primenind aerul si toalele din odãi în semn de cinstire a Sãrbãtorilor Pascale, ieri, au fost nevoite sã ia munca de la capãt.

Probe de aer
Ieri, în jurul orei 14.30, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Hunedoara a fost anuntatã de câtiva locuitori speriati cã satele Bejan, Cãinel si Chiscãdaga au fost înghitite pur si simplu de un nor de particule de zgurã. Oamenii au relatat cã vântul puternic a antrenat o cantitate impresionantã de particule de zgurã de pe halda de steril ce apartine Termocentralei Mintia. Imediat, specialistii din cadrul laboratorului APM Hunedoara au plecat la fata locului, pentru a preleva probe de aer în vederea determinãrii continutului de praf dispersat în aer, pe raza celor trei localitãti. Conform procedurii, rezultatul analizelor de laborator va fi cunoscut dupã 24 de ore.

Haldã udatã periodic
Potrivit primelor estimãri, incidentul de mediu s-a produs din cauza rafalelor puternice de vânt si a mediului prea uscat. Costel Alic, director general al Termocentralei Mintia spune cã unitatea energeticã lucreazã cu un singur grup, ceea ce înseamnã si reducerea debitului de apã, neajuns, care s-a remediat fãrã complicatii, prin cresterea debitului de apã. „Singura solutie, imediatã, pentru a evita repetarea unui asemenea incident este umezirea periodicã a zgurii haldate, astfel încât sã nu mai poatã fi luatã de vânt”, spune Georgeta Bara-bas, director interimar al APM Hunedoara.
Depozitul de zgurã al Termocentralei Mintia reprezintã unul din obiectivele cuprinse în programul de conformare negociat cu UE, iar din 2010 va trebui schimbatã solutia tehnicã de depozitare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.