Actualitate

Suprafeţe „umflate” în goana după subvenţii europene

02 Veronica Borungel - APIA  4896

Nicolle Ebner

Ca să primească subvenţii de la Uniunea Europeană pentru păşuni şi terenuri agricole, fermierii din judeţul Hunedoara au umflat la greu suprafeţele de terenuri arabile şi păşunile deţinute în proprietate. În urma campaniei de verificare, desfăşurată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, pe un eşantion de 12.000 de fermieri, 10.137 au fost depistaţi cu nereguli.

Verificările APIA scot la iveală neregulile
Conducerea APIA Hunedoara reaminteşte fermierilor care au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă (SAPS), că este obligatorie respectarea Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu (Good Agricultural and Environmental Conditions – GAEC). În campania de verificare a modului în care sunt respectate aceste norme europene, din 12.081 ferme cuprinse în eşantion, APIA a depistat că 84 la sută din totalul celor controlaţi nu au respectat prevederile legale. „Situaţia generală rezultată în urma controlului la faţa locului, derulat în Campania SAPS 2008 (n.r.: forma unică de plată pe suprafaţă – hectar) arată că, din totalul de 12.081 fermieri verificaţi, 10.137 au fost depistaţi cu nereguli. Peste 5.000 dintre aceştia au fost sancţionaţi cu o reducere a sumei totale primite, de unu, trei şi cinci la sută, în funcţie de gravitatea neregulilor depistate”, a declarat Veronica Borungel (foto), director APIA Hunedoara.

Cine greşeşte dă banii înapoi
Potrivit directorului APIA, în judeţul Hunedoara au fost declarate 190.000 hectare de terenuri agricole şi păşuni eligibile pentru plata subvenţiilor, dar până acum, au fost identificate doar 140.000 de hectare. „Va fi foarte greu să găsim celelalte 50.000 de hectare, pentru că există multă păşune împădurită. Proprietarii au declarat suprafeţe mai mari de terenuri, pentru că, în ultimii ani, nu i-a controlat nimeni. Or, în aceste condiţii, normal că au fost tentaţi să „bage din burtă” suprafeţe mai mari. Nici unul dintre cei sancţionaţi de noi nu a putut face dovada, cu acte, că a cultivat întreaga suprafaţă pentru care a cerut subvenţie”, a menţionat directorul APIA Hunedoara. Anul trecut, fermierii din judeţ au primit subvenţii de 30 milioane euro, numai pentru păşuni.
Există însă şi cazuri în care proprietarii nu au ştiut să-şi măsoare corect parcelele de teren cultivat. Pentru eliminarea acestor cazuri, s-a creat, încă din primăvara anului trecut, posibilitatea identificării exacte a parcelei agricole (IPA), on-line.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura