Comunitate

Supărare mare la Crişcior

04-Ovidiu-Furdui-primar-Criscior-6Magdalena Şerban

Din cauza unui minus de 1.400.000 de lei la bugetul pe 2015, comparativ cu anul precedent, primarul din Crişcior, Ovidiu Furdui (foto), susţine că-i vine să pună lacătul pe primărie.

Scapă cine poate
„Îi invit pe guvernanţi să administreze ei primăria, în acest an. Să vedem cum se vor descurca, dacă nu s-au gândit că printr-o astfel de formulă de calcul bugetar vor pune pe butuci unele administraţii locale. Cu banii alocaţi anul trecut, abia am supravieţuit, dar cu acest minus uriaş, nu avem cum să o mai facem şi în 2015. Sunt restanţe de plăţi la utilităţi, în primul rând. Avem şi alte facturi neachitate. Să nu mai pui la socoteală că 350.000 de lei înseamnă cheltuielile cu energia electrică, iar 300.000 de lei trebuie să-i achităm sub formă de subvenţii pentru cetăţenii care au încălzire în sistem centralizat. Preţul de producere a gigacaloriei este de 1.000 de lei. Suportăm câte 700 de lei la fiecare gigacalorie, iar cetăţeanul plăteşte 300 de lei. Şi oamenii aceştia trebuie ajutaţi. În plus, mai avem un liceu, cu peste 1.000 de elevi, cărora nu le vom mai putea plăti bursele, iar la profesori, abonamentele. Iluminatul stradal costă şi el 350.000 de lei, salariile sunt 750.000 de lei. Mai avem cofinanţări la proiectele europene, de exemplu 180.000 de lei, la cel de modernizare a căminului din Crişcior, respectiv 150.000 de lei, la cel de canalizare, făcut de Apa Prod. Să nu mai punem cheltuielile cu Salvital, cu utilajele destinate lucrărilor edilitare, cu proiecul ADI Deşeuri, unde vorbim de o altă cofinanţare, deci un cuantum de peste 400.000 de lei reprezentând cofinanţări în 2015. În concluzie, de unde bani ca să trăim? Ne ajung până în vară, atât”, declară Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior.
În ce priveşte studiile de fezabilitate vizate pentru depunerea unor proiecte pe noile axe de finanţare, acesta spune că în condiţiile actuale, îşi poate lua adio de la vreo investiţie pe bani europeni, nemaiavând resursele financiare necesare obţinerii avizelor care se impun şi totodată, asigurării proiectării.
„Nu am vreo supărare legată de colegii mei de la comunele mici, pentru care alocările bugetare din anul curent sunt foarte mari. Să le dea cât de mult se poate, nu asta este problema, dar şi noi vrem să trăim. Cireaşa de pe tort a fost primirea unei adrese ministeriale prin care am fost înştiinţaţi că se mai poate face o rectificare bugetară în vară, dar doar dacă se adună bani în plus la buget. Asta da, bătaie de joc”, mai spune primarul din Crişcior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura