Succes remarcabil al unei formaţii corale hunedorene la Roma: Corul „Arhanghelii” din Orăştie, dublu medaliat cu aur

5 decembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

În urmă cu câteva zile, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, corul mixt „Arhanghelii” al catedralei ortodoxe din Orăştie, alcătuit din 40 de membri, dirijor dr. Ioan-Marius Popa, a participat la Festivalul Internaţional „Chorus Inside Advent” la Roma – Italia, manifestare dedicată corurilor consacrate din întreaga lume.

Peste 45 de coruri din întreaga lume
Festivalul s-a desfăşurat în două etape, prima fiind dedicată soliştilor de canto modern şi clasic, iar a doua etapă a fost cea a formaţiilor corale. La competiţia muzicală, organizată în Cetatea Eternă, au participat peste 45 de coruri din aproximativ 15 ţări din Africa, Asia şi Europa. Secţiunea competiţională corală s-a desfăşurat pe durata a două zile: concertul tuturor corurilor înscrise în concurs, eveniment ce a avut loc la data de 1 decembrie la renumitul „Pantheon”, iar competiţia s-a desfăşurat la data de 2 decembrie în prestigioasa Sală „Baldini” din Roma.

Laureat cu aur la două secţiuni
Formaţia „Arhanghelii” a participat la două secţiuni competiţionale corale: folclor muzical coral (categoria „A”) şi muzică polifonică/sacră (categoria „C”). La ambele secţiuni, corul „Arhanghelii” a obţinut câte o Medalie de Aur, iar dirijorul dr. Ioan Marius Popa a fost distins separat cu Medalia „Award for the artistic value”. Obţinerea medaliilor de aur de către un cor parohial alcătuit din amatori, la o astfel de manifestare, este o premieră naţională.
Juriul internaţional alcătuit din compozitori şi profesori universitari de muzică din Statele Unite ale Americii, Italia şi Croaţia a apreciat următoarele elemente ale evoluţiei corului „Arhanghelii”: interpretarea îngrijită, diversitatea şi dificultatea repertoriului, prezenţa scenică a corului şi mai ales talentul muzical şi tehnica dirijorală a prof. dr. Ioan-Marius Popa. La categoria folclor „A”, juriul a apreciat în timpul concursului, în prezenţa celorlalte coruri participante cântecul „Lele de la Orăştie”, în armonizarea regretatului muzician orăştian Ioan Popa (1926-2008). Folclorul românesc şi muzica sacră românească de sorginte bizantină, adaptată armoniei corului mixt, au fost apreciate de publicul numeros participant la concurs.

Numeroase premii interne şi internaţionale
Corul a fost apreciat la a cincea prezenţă consecutivă la o manifestare corală internaţională. Din palmaresul corului „Arhanghelii” amintim: participări la festivaluri şi manifestări organizate la Cugir, Deva, Zalău, Lugoj, Caransebeş, Sibiu, Reşiţa, Iaşi; numeroase Premii I la festivalul „Cu noi este Dumnezeu”, de la Orăştie (2012, 2013, 2015 şi 2017); Medalia Aniversară a Episcopiei Caransebeşului (2018), Diploma de Bronz (Praga 2014), două medalii de Bronz (Bratislava 2015), Diploma de Onoare (Sliedrecht-Olanda 2016) şi Premiul de Excelenţă (Vârşeţ-Serbia 2017).
Prin performanţa şi prestaţia muzicală deosebită înregistrată la Roma, corul „Arhanghelii”, dirijat de dr. Ioan Marius Popa, încheie într-o manieră festivă Aniversarea Centenarului Marii Uniri şi jubileul celor 150 de ani de activitate a Corului de la Orăştie. (A.Năstase)

Sursa foto: Chorus Inside

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Deputatul Lucian Heiuş: PSD tratează cu superficialitate dezvoltarea ţării

Legea bugetului de stat pentru 2019 nu a fost încă pusă în dezbatere, deşi mai sunt puţine zile şi anul...

Costel Avram: Sistemul de management integrat al deşeurilor, funcţional 100 la sută

Aşa cum era stabilit, până la sfârşitul acestui an vor fi semnate toate contractele care fac parte din sistemul de...

Sute de copii s-au distrat aseară la patinoarul de la poalele Cetăţii. Primarul Florin Oancea, pe post de ajutor al lui Moş Nicolae

Sute de copii au avut ocazia să-l aştepte pe Moş Nicolae la patinoarul de la poalele Cetăţii din Deva. Distracţia...

Închide