Comunitate

Start la înscrieri în programul Rabla Local. Un număr de 50 de mașini uzate din comuna Orăștioara de Sus pot fi casate gratuit, plus stimulent de câte 3.000 de lei pentru proprietari

Magdalena Șerban

 

La nivel național, prin programul Rabla Local din acest an, derulat de Ministerul Mediului – Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și primăriile care au dorit să se implice, proprietarii de mașini uzate, mai vechi de 15 ani, au posibilitatea să le caseze, primind un stimulent de 3.000 de lei. Conducerea publică din Orăștioara de Sus, una dintre autoritățile care și-a dat silința să sprijine locuitorii comunei, își anunță cetățenii că înscrierile se fac exclusiv pe site-ul www.afm.ro, data limită fiind 31 august, ora 16.30 sau până la epuizarea bugetului alocat.

 

De reținut!

 

 

„Noi am aplicat pentru 50 de mașini, adică numărul maxim ce ne-a fost permis, potrivit populației (suntem o comună sub 5.000 de locuitori). Stimulentul de 3000 de lei per autovehicul casat (fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă) este asigurat din fonduri de mediu – 2.400 lei plus din contribuția noastră proprie – 600 de lei. De asemenea, o condiție impusă este ca timp de trei ani de la obținerea banilor să nu își cumpere o mașină cu normă de poluare mai mică de EURO 5.  Le dorim succes acelora care vor să beneficieze de un astfel de demers și îi îndemnăm să se grăbească în procesul de înscriere, bugetul fiind limitat, iar principiul de câștig este primul venit, primul servit”, a anunțat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus. De adăugat că la nivel național, AFM a acceptat pentru Programul Rabla Local solicitări venite de la 500 de unități administrativ-teritoriale pentru 100.000 de  autovehicule uzate. Se consideră că acestea nu doar ca poluează mai mult, dar sunt și mai ineficiente și mai nesigure în trafic decât o mașină nouă.

 

Cum se face înscrierea

 1. Intră pe site-ul AFM, secțiunea „Programe de finanțare”. Selectează „Casarea autovehiculelor uzate”. Aici, dai click pe caseta verde „Creare conturi depunere dosare”. Intră pe Conectare și creează contul.
 2. Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de exemplu, programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.
 3. O persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.
 4. Persoana fizică se va înscrie în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista AFM. Primăria Orăștioara de Sus se află pe această listă, prin urmare locuitorii pot depune solicitări.
 5. Sesiunea de înscriere propriu-zisă s-a deschis deja începând cu 31 iulie. Din acest moment, cei interesați intră din nou pe „Programe de finanțare – Casarea autovehiculelor uzate”, dau click pe „Depune dosare”, se conectează, apoi intră pe „Depune cerere”.
 6. Selectează programul de finanțare pentru care doresc depunerea cererii, selectează apoi UAT-ul (Primăria Orăștioara de Sus, în acest caz).
 7. Își completează datele de identificare și seria de sașiu a mașinii uzate. Dacă au mai multe mașini de casat, trebuie să le adauge pe toate în aceeași cerere, apăsând butonul „+”.
 8. După înscriere, AFM va transmite lista persoanelor fizice înscrise către primărie. Abia din acel moment, solicitanții se vor adresa cu documentele administrației publice locale.
 9. După semnarea contractului de finanțare cu primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei.

 

Condiții de înscriere a mașinilor în program

Este considerat eligibil autovehiculul care:

 • este înregistrat în evidențele fiscale ale Primăriei Orăștioara de Sus;
 • la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării;
 • are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
 • conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

 

Condiții pentru proprietarii persoane fizice

 • Să aveți domiciliul sau reședința pe raza Primăriei Orăștioara de Sus;
 • Să nu aveți restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat;
 • Să nu aveți condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului;
 • Să nu folosiți aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura