Actualitate

Sprijinul municipalității, acordat spitalului din Hunedoara, se reflectă în numărul anual de pacienți tratați

Magdalena Șerban

În timp ce multe spitale din țară au atins limita de supraviețuire, altele sunt ajutate să se dezvolte, prin implicarea activă a ad­ministrațiilor publice locale. La Hunedoara, sprijinul permanent se regăsește mai ales în numărul de pacienți tratați aici, anual. Faptul că au revenit la aceeași unitate medicală atunci când au avut nevoie de consult ori de tratamente de specia­li­tate/intervenții rămâne cel mai grăitor indicator. Cu siguranță, dacă nu ar fi existat investiții majore în aparatura medicală și în infrastructură, coroborate cu echipa me­dicală, omul și-ar fi văzut de sănătate în alte părți.

Așa arată cifrele
„Şi în 2022, Primăria Hunedoara a con­tinuat să susțină consistent spitalul, dată fiind importanţa acestuia atât pentru locui­torii municipiului cât şi pentru pacienţii care apelează la serviciile acestei unităţi spita­liceşti, chiar dacă sunt domiciliaţi în alte localităţi (unele aflate chiar la zeci de kilo­metri distanţă). Concret, dacă în 2019 vor­bim de 16.245 de pacienți care au beneficiat de spitalizare de zi, în 2020 au fost 9.688, în 2021 au fost 10.628, iar în 2022 am înre­gistrat 17.168. La Unitatea de Primiri Urgențe, în 2019 s-au prezentat 26.291 de pacienți, în 2020 au fost 17.437, în 2021 alți 16.419, iar în 2022 s-au înregistrat 21.243. Legat de spitalizarea continua, în 2019 s-au bifat 16.245 pacineți, în 2020 am ajuns la 11.091, în 2021 au fost 8.415, iar în 2022 am urcat la 10.909 de bolnavi internați. Și con­sultațiile în regim ambulatoriu au avut o dinamică asemănătoare. Astfel, dacă în 2019 discutăm de 77.615 de pacienți, în 2020 numărul a scăzut, fiind pandemie, la 54.971, în 2021 au fost 62.565, iar în 2022 am re­venit la cifrele de dinainte de pandemie, adi­că la 73.355. Per ansamblu, din cele pre­zentate, se observă o revenire a numărului de pacienţi pentru care se aplică soluţia unei spitalizări de o zi. De asemenea, se înre­gistrează creşteri spre valorile din perioada pre-pandemică atât în ce priveşte numărul pacienţilor care apelează la serviciile UPU cât şi în ce priveşte numărul persoanelor care solicită consultaţii în regim ambulatorul de specialitate. La ora actuală, avem 612 de paturi, din care 484 sunt contractate cu Casa de Sănătate ”, a precizat ec. Radu Budae (foto), managerul Spitalului Municipal Hunedoara.

De ce au revenit?
Este clar, nu e deloc ușor să-ți menții numărul de pacienți și chiar să-ți mărești adre­sabilitatea, dacă nu faci investiții. Iar pentru asta e nevoie de bani obținutți fie sub formă de sprijin (alocări), fie accesând di­ver­se axe de finanțare. Primăria municipiului Hunedoara s-a implicat şi în 2022 în mo­der­nizarea spitalului, fiind finalizate mai multe proiecte. Achiziționarea unui al doilea to­mo­graf, în valoare de 2 milioane de euro, dar şi alte dotări şi materiale indispensabile unui act medical de calitate. Totodată, anul tre­cut, un alt proiect susţinut de ad­mi­nistrația pu­bli­că pentru spital a făcut paşi importanţi spre atingerea obiec­tivelor sale. Are o va­loare de 2,3 milioane de euro și e destinat do­tării, modernizării şi reabilitării Ambulatoriului de specialitate. Investiția se află în faza finală de implementare. Tot în 2022 s-a reuşit o mai bună mobilizare pentru ma­te­ria­li­zarea celui mai mare pro­iect cu finanţare europeană în­tocmit de con­ducerea locală pentru spital, cel referitor la eficientizarea energetică a cor­pului principal de clădire, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro. De ase­me­nea, anul trecut, Primăria Hunedoara şi con­ducerea spitalului au depus spre finanţare la Compania Na­ţio­nală de Investiţii un proiect în valoare de aproape 3 milioane de euro pentru extin­de­rea şi modernizarea UPU. Și, să nu uităm că tot prin implicarea primăriei s-a obţinut de la Ministerul Sănătăţii o finan­ţare de apro­xi­mativ 5 milioane de lei pentru un aparat RMN de ultimă generaţie, o dotare extrem de importantă. „Mulțumim echipei de la fonduri europene din Primăria Hunedoara și pri­marului Dan Boboutanu, pentru im­pli­care și susținere, iar aici nu mă refer doar la anul 2022 ci la toți anii de când edilul a preluat cârma comunității”, a transmis ma­nagerul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura