Afaceri

Sprijin financiar pentru crescãtorii de animale

04 ferma_vaci

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat luni, 15 iunie 2009, campania de primire a cererilor pentru plăţile naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnie.

Control la faţa locului
Potrivit datelor centralizate, au fost depuse circa 232.000 de cereri, pentru un efectiv de 1.393.000 bovine şi aproximativ 44.600 de cereri, pentru un efectiv de 7.000.000 ovine/caprine. „În perioada imediat următoare, va demara controlul administrativ pentru toate cererile depuse, precum şi controlul la faţa locului, care este obligatoriu pentru specia ovine/caprine. Rugăm fermierii ca, pe toată durata efectuării verificărilor la faţa locului, să menţină efectivul de ovine /caprine în locaţia menţionată în cerere, pentru a nu risca pierderea sprijinului financiar”, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.

Prime pe exploataţie şi pe cap de capră
Valoarea sprijinului financiar, atât pentru specia bovină, cât şi pentru specia ovine/caprine, va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern, în funcţie de numărul animalelor eligibile, rezultat în urma controalelor. Plăţile Naţionale Directe Complementare (CNDP) se acordă sub forma primei pe exploataţie, pentru specia bovină, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), pentru toate exploataţiile şi efectivele de animale pentru care s-a solicitat sprijin, atât pentru specia bovine, cât şi pentru specia ovine/caprine.
Cum se acordă primele? În plus, pentru ovine/caprine este obligatoriu un control şi un supracontrol la faţa locului. Trebuie menţionat că, pentru anul 2009, prima pe exploataţia de bovine se acordă şi producătorilor agricoli pentru exploataţiile nou înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009. În ceea ce priveşte prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acordă producătorilor agricoli care deţin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel puţin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minimă de un an.

One thought on “Sprijin financiar pentru crescãtorii de animale

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura