Actualitate

Spovedanie cu program

Carmen Cosman

Tot mai mulţi hunedoreni se îndreaptă spre credinţă şi, cu mai puţin de două săptămâni înainte de Naşterea Domnului, vor să-şi mărturisească păcatele. În aceste zile, numărul celor care cer iertarea greşelilor în faţa duhovnicilor este în creştere, aşa că preoţii au stabilit un program fix de spovedanie.

Sociologii sunt de părere că biserica a devenit „o ancoră” pentru cei mai mulţi dintre români, unii dintre ei îngenunchiaţi de greutăţile cotidiene, peste 80 la sută din oameni mărturisesc că merg la biserică, mai ales înaintea sărbătorilor şi se roagă pentru iertarea păcatelor. „Sunt tot mai mulţi oameni care se întorc spre credinţă şi vin să se spovedească, iar a doua zi, la împărtăşanie”, spune un reprezentant al Bisericii „Sfânta Treime”, din Petroşani. Ca să le aline sufletul, unii duhovnici ascultă necazurile creştinilor de dimineaţa până seara. Alţii, însă, au decis să facă un program riguros pentru spovedanie, aşa încât toţi creştinii să fie mântuiţi de păcate. De exemplu, Biserica „Sfânta Treime”. Aici, credincioşii pot veni miercurea, vinerea sau duminica – de la 8.30, sau după-amiaza joia sau sâmbăta, de la 17.30. La Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, programul este şi mai scurt, deci şi credincioşii au mai mult de aşteptat să-şi mărturisească păcatele. Aici, până la Crăciun, doar în data de 18 decembrie, de la ora 17.00, se mai poate veni la spovedanie, dar până la urmă, duhovnicii nu lasă pe nimeni cu sufletul încărcat.

Explicaţie ştiinţifică

Întoarcerea către cele sfinte are, deja, şi o explicaţie ştiinţifică. Astfel, o cercetare făcută de medicii britanici, care s-a derulat pe parcursul a 12 ani, pe un grup de 550 de persoane peste 65 de ani, arată că aceia care au mers la biserică zilnic trăiesc mai mult cu 35 la sută decat enoriaşii nepracticanţi. În România, sondajele arată că 59 la sută dintre oameni îşi mărturisesc păcatele cel puţin o dată pe an, 38 la sută nu ţin acest obicei, în timp ce 3 la sută nu s-au pronunţat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura