Comunitate

Spitalul din Orăştie: proiect pentru echipamente medicale şi materiale de protecţie din fonduri europene

Magdalena Şerban

Toate spitalele din reţeaua COVID-19 pot cumpăra echipamentele de care au nevoie, cheltuielile urmând a fi decontate ulterior, inclusiv pentru achiziţiile efectuate începând cu data de 1 februarie 2020, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Prin urmare, conducerea Spitalului Municipal Orăştie se pregăteşte să depună documentaţia aferentă unui astfel de program al UE.

În faza de pregătire
„În cadrul programului POIM – Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza COVID-19, ne-am propus depunerea unui proiect prin intermediul căruia o serie de echipamente medicale de dezinfecţie, precum şi materiale de protecţie să poată fi achiziţionate cu un efort financiar propriu cât mai mic sau din bugetul local. Lista de echipamente include aparate de ventilaţie asistată pentru toate paturile de terapie intensivă din structura unităţii medicale (acum există două din cinci), aparate de anestezie pentru fiecare sală de operaţie (momentan sunt două din patru), injectomate pentru secţiile spitalului şi Urgenţă, monitoare de funcţii vitale pentru toate paturile care sunt lipsite acum de un astfel de echipament etc. În funcţie de răspunsurile primite referitor la echipamentele şi mobilierul (paturi) care vor fi declarate eligibile, lista va fi completată. La ora actuală, proiectul se află în faza de pregătire, dat fiind timpul foarte scurt până la deschiderea liniei de finanţare, preconizat de către Ministerul Fondurilor Europene la data de 15 mai 2020“, a declarat Graziela Achim, managerul general al Spitalului Municipal Orăştie.

Sunt considerate eligibile
Conform prevederilor, principalele tipuri de acţiuni avute în vedere sunt dotarea unităţilor sanitare publice cu echipamente şi aparatură medicală, dispozitive medicale şi de protecţie medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare şi suport triaj, necesare pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu coronavirus şi pentru gestionarea situaţiei de urgenţă provocată de criza COVID-19 la nivelul unităţilor sanitare publice. De asemenea, tot aici intră şi crearea unor capabilităţi medicale mobile/formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/spitale modulare rol 1,2,3/containere de logistică medicală.
Un alt tip de proiect este acela cu privire la dotarea centrelor sociale rezidenţiale pentru categorii vulnerabile (persoane vârstnice/persoane cu dizabilităţi/copii etc.) din subordinea unităţilor administrativ teritoriale locale şi judeţene, cu echipamente de protecţie a personalului, în special combinezoane, măşti de protecţie, biocide etc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura