Spitalele hunedorene, pregătite pentru valul patru al pandemiei

Sorina Popa

Spitalele şi sanatoriile din judeţul Hunedoara sunt pregătite pentru situaţia în care vor creşte cazurile de Covid, însă numărul me­dicilor specialişti ATI este insuficient, au arătat ieri managerii unităţilor medicale în cadrul unei întâlniri convocate de prefectul judeţului, Călin Marian, la sediul instituţiei.

Jumătate vaccinați
„Dotarea cu aparatură şi tehnică medicală specifică acestei infecţii este bună dar, din punct de vedere al resursei umane, numărul medicilor specialişti ATI este insuficient. Acolo unde este nevoie s-au organizat concursuri pentru ocu­parea acestor posturi, dar nu au fost medici care să participe la concursuri”, a precizat Instituţia Prefectului Hunedoara.
Pe parcursul întâlnirii, prefectul Călin Marian a solicitat managerilor să continue discuţiile cu personalul medical referitoare la vaccinarea îm­potriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Până acum procentul cadrelor medicale care au fost vaccinate sau au trecut prin boală este de aproximativ 50 la sută.
Pentru a asigura creşterea calităţii actului medical, Guvernul a alocat pentru spitalele din judeţul Hunedoara, prin Casa de Asigurări de Sănătate, pentru perioada august – decembrie 2021, fonduri financiare mai mari cu aproape 10 milioane lei faţă de sumele alocate în aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Banii sunt pentru servicii medicale, nu doar pentru combaterea pan­demiei de Covid.

Pot dubla capacitatea rapid
Directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că spitalele din județ sunt pregătite să pri­mească până la 300 de pacienți covizi, în caz că vine valul al patrulea al pandemiei. “Dacă va fi nevoie, putem să avem 500 de paturi pentru pacienții Covid, în 2 zile putem dubla numărul aces­tor paturi. Noi am transmis déjà la centru pla­nurile pregătite în cazul unui nou val al pan­demiei. Spitalele hunedorene au stoc de ma­te­rial pentru cel puțin o lună, la fel și medicamente. Nu vom mai avea spitale Covid, vor fi mixte, vor putea primi atât pacienți cu Covid și din cei cu alte boli. Mai bine să fim pregătiți și să nu fie nevoie de toate astea”, a spus Sebastian Mezei.
În județ au fost înregistrate în ultimele două săptămâni 41 de cazuri de bolnavi cu Covid. În spitale sunt internate cu acest virus 10 pacienți. Și în județ a scăzut mult numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirusului, jumătate dintre centrele de imunizare fiind închise.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.