Şoimuş: apă şi canalizare pentru toţi cetăţenii comunei

Magdalena Şerban

Fără alimentare cu apă şi canalizare nu prea poţi creşte gradul de dezvoltare al unei comunităţi, e de părere primarul din Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie (foto). Iar ce­tăţenii trebuie să aibă drepturi egale, nu doar unele sate să se bucure de facilităţi moderne, în timp ce altele să fie lăsate de iz­belişte. Prin urmare, pe axă guverna­men­tală, administraţia de aici a urmărit să com­pleteze lista de utilităţi.
,,Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II), avem în desfăşurare două proiecte ce ţin de introducerea reţelei de apă, respectiv de canalizare la nivel de co­mună. Reţeaua de canalizare este deja funcţională în Şoimuş şi la ora actuală se lu­crează în localităţile Bălata, Boholt, Păuliş, Bejan şi Chişcădaga. Am prioritizat finalizarea lucrărilor în Bălata şi Boholt, deoarece Consiliul Judeţean Hunedoara se va ocupa de repararea drumului judeţean de pe Culoarul Nord. Proiectul nostru însumează 14 milioane de lei, din care există şi cheltuieli pe care trebuie să le su­portăm din bugetul propriu, fiind con­si­derate neeligibile, în valoare de 350.000 de lei. Alocările au fost prevăzute, deci nu se pune problema să stăm pe loc din lipsa lor. Satele Bălata şi Boholt sunt deservite de staţia de epurare de la Şoimuş, iar Păuliş, Bejan şi Chişcădaga de cea de la Bejan. Oamenii sunt nevoiţi să deverse dejecţiile în şanţuri, în vale sau se folosesc de fosă septică pentru a rezolva lipsa sistemului public de canalizare. Însă lu­crurile se vor schimba radical după imple­men­tarea programului investiţional. Pe un alt proiect, separat de acesta, este cuprins şi Căinelu, care este legat tot de această reţea“, a afirmat Mihai Gabriel Irimie, pri­marul comunei Şoimuş.
În ce priveşte reţeaua de apă, program în sumă de 13 milioane de lei şi cu o con­tribuţie locală de 350.000 de lei, prevăzută pentru satele Fornădie, Sulighete şi Căi­nelu, trebuie spus că apa va fi preluată din satul Bejan şi repompată prin staţia de pom­pare din Căinelu şi cea din Bejan. ,, În Suli­ghete e bazinul de apă ce coboară prin cădere şi alimentează toate satele. În res­tul localităţilor aparţinătoare, reţeaua a fost introdusă din fonduri europene în anul 2016. Ne-am dorit să oferim aceleaşi con­diţii tuturor cetăţenilor, indiferent în care perimetru al comunei locuiesc. Aşa că
ne-am mobilizat, am identificat axa de finan­ţare pusă la dispoziţie de Guvern şi am ac­cesat documentaţia aferentă, având câştig de cauză. Termenul de finalizare a lucră­rilor e decembrie 2021, dar urmărim finali­za­rea lor mai repede. De reţeaua de apă vor beneficia 440 de gospodării, iar de ca­na­lizare în jur la 780“, a mai subliniat pri­marul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.