Sistemul de Sănătate se chinuie să lucreze cu o reţea informatică bolnavă: Medicilor de familie li s-a umplut paharul

7 noiembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

02-consultatie-medicNatalia Bumbac

Medicii de familie din judeţ au ajuns să stea la pândă zi şi noapte ca să prindă funcţional Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a introduce datele privind serviciile medicale pe care le prestează. Dacă de la înfiinţarea sistemului, acesta a mai avut sincope, care erau ameliorate în regim de urgenţă, în ultimele zile au devenit rare momentele în care SIUI a funcţionat, arată medicul Ana Chiş Şerban, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara.

CNAS va fi dată în judecată
Ieri, în cabinetele medicilor de familie, pacienţii au stat ore în şir pentru a beneficia de o consultaţie, iar medicii au aşteptat un semn de la CNAS pentru a putea elibera reţete şi pentru a putea oferi consultaţii, fără să le înregistreze în sistemul  informatic al Casei, acesta întârziind să apară. „SIUI nu a funcţionat azi (n.r. 7 noiembrie) şi nu au putut fi eliberate reţete decât off-line. Partea şi mai gravă este că nu putem verifica dacă un pacient are sau nu calitatea de asigurat şi nici nu putem vedea dacă i-au fost eliberate alte reţete de medicamente de la alţi medici. Un pacient poate beneficia doar de şapte medicamente compensate, conform legislaţiei în vigoare. Tot ce i se prescrie în plus ni se impută nouă, medicilor. În ultimele patru zile, SIUI nu a funcţionat deloc. Sunt cazuri în care trebuie să ne trezim la două noaptea pentru a prinde funcţional sistemul ca să validăm reţetele şi serviciile medicale. În ultimele luni, problemele au devenit din ce în ce mai urâte. Spre exemplu, în zilele de vineri, de regulă, sistemul nu funcţionează, devenind deja un lucru obişnuit pentru noi. Acest sistem a fost creat pentru a reduce timpul de aşteptare al pacienţilor, dar în realitate se întâmplă exact invers. Stresul a ajuns la maximum”, ne-a declarat medicul Ana Chiş Şerban, preşedintele APMF Hunedoara.
Ca urmare a acestei situaţii, Societatea Naţională de Medicină a Familiei face demersuri pentru a da CNAS în judecată pe tema problemelor legate de SIUI, demersuri la care medicii hunedoreni vor să se alăture. În cursul zilei de ieri, CNAS a transmis un comunicat în care arăta că sistemul nu este funcţional, fără să precizeze momentul în care acesta va fi pornit.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Proiecte gata de înfăptuire

Noii reprezentanţi de la vârful Consiliului Judeţean şi-au dezamăgit... adversarii politici. Celor care susţineau că noii-aleşi n-au prea făcut nimic,...

Deşeurile menajere, un “cartof fierbinte” pentru Primăria Uricani

Conducerea oraşului Uricani are de înfruntat o situaţie grea, în momentul de faţă: falimentul SC Goscomloc SA Uricani, care atrage...

Caricatura de marţi, 8.11.2016

de Liviu Stănilă

Închide