Sindicaliştii de la Termocentrala Mintia au protestat ieri din nou. „Jos labele de pe Termocentrala Mintia!”

Sorina Popa

Sindicaliştii de la Termocentrala Mintia, dar şi deveni care suferă în această perioadă că nu au apă caldă şi căldură în case, au pro­tes­tat, ieri, în faţa sediului Prefecturii Hune­doara. Oamenii sunt nemulţumiţi că gu­ver­nanţii au decis ca termocentrala să nu mai pornească, motivând lipsa avizelor de mediu.

Poate deveni rentabilă
Pe vremuri, termocentrala era considerată o adevărată bijuterie, iar cine reuşea să se angajeze aici era un norocos. Iată că am ajuns vremurile în care salariaţii ies în stradă tot mai des şi cer păstrarea locurilor de mun­că şi centrala să funcţioneze în continuare. Parcă s-a întors lumea cu susul în jos. Dar să revenim la protest.
Peste o sută de sindicalişti energeticieni de la Termocentrala Mintia au pichetat,ieri, timp de o oră, sediul Prefecturii din Deva soli­ci­tând repornirea instalaţiilor şi separarea uni­tăţii de minele de huilă care fac parte din Com­plexul Energetic Hunedoara (CEH). Re­pre­zentanţii Sindicatului Solidaritatea Hune­doa­ra au afirmat că Termocentra Mintia poa­te deveni rentabilă prin aplicarea acestei soluţii.

Fără apă caldă şi căldură
Protestul energeticienilor de la Mintia a avut loc în condiţiile în care oprirea ter­mo­cen­tralei, în urmă cu 20 de zile, a lăsat fără căl­dură şi apă caldă peste 4.000 de apar­ta­mente, şcoli şi instituţii publice din Deva, sindicaliştii atrăgând atenţia că lipsa acestor utilităţi a avut loc în perioada de pandemie.
„Este o situaţie pe care nu o mai putem tolera. Dacă la început s-a spus că era lipsă de cărbune, pe parcursul acestor 20 de zile ne-am dat seama că se încearcă, de fapt, dărâmarea termocentralei şi predarea ei către un investitor privat. (…) Termocentrala Mintia este viabilă. Avem o proiecţie în acest sens pe trei ani de zile în care se arată că putem funcţiona pe profit cu condiţia să ne des­părţim de partea minieră”, a declarat pre­şedintele Sindicatului Solidaritatea Hune­doara, Cristian Iştoc.
Potrivit acestuia, Termocentrala Mintia şi minele de cărbune din Valea Jiului ar trebui separate cât mai repede, iar exploatările de huilă să beneficieze de schemele de sprijin care se acordă la nivel european.

“O altă gogoaşă, a ministrului Energiei”
Protestatarii au scandat, pe parcursul pi­chetării, “Mincinoşii, mincinoşii!”, “Cri­mi­nalii, criminalii!”, “Torţionarii, torţionarii!”, “Vrem căl­dură şi apă caldă fără patimă şi ură”. Li­de­rul sindical Cristian Iştoc a spus că “trebuie să le spunem acestor nesimţiţi (n.r.-guver­nanţi), că avem soluţii. Băi, trădătorilor, voi aveţi impresia că aţi luat ţara pe per­soană fizică? Ce aţi făcut? Aţi dus 22.000 de tone de cărbune la Termocentrala Paroşeni, dar aţi închis Mintia, şcolile din Deva, aţi lăsat mii de deveni fără apă caldă şi căldură, însă nu aţi reuşit să achitaţi nici măcar garanţia către Transelectrica pentru ca societatea Com­plexul Energetic Hunedoara să poată funcţiona. Acest guvern antinaţional încearcă să insta­u­reze o dictatură sanitară, ca să nu mai putem protesta. Dar, când spunem că avem nevoie de apă caldă şi căldură nu mai e pandemie”.
“Ne-am trezit cu o altă gogoaşă, zilele trecute, a ministrului Energiei, Virgil Popescu. El vorbeşte de infringement. Că a Îi spunem ministrului că din 2013 vorbim de infrin­ge­ment şi dacă Termocentrala Mintia mai funcţiona o lună nu încurca pe nimeni din Comisia Europeană. Ce lege europeană le permite guvernanţilor să lase populaţia să moară în case de frig? Vor să dea Mintia pe
2 lei unor privaţi. De aceea au lăsat termo­cen­trala să ajungă aici. Jos labele de pe Ter­mo­centrala Mintia”, a adăugat liderul sindical Cristian Iştoc.
Sindicaliştii au mai solicitat elaborarea unui act normativ prin care salariaţii să beneficieze de măsuri de protecţie socială în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va intra în procedură de reorganizare sau în faliment.
Termocentrala Mintia face parte din CEH şi numără circa 700 de angajaţi.

4 comentarii la „Sindicaliştii de la Termocentrala Mintia au protestat ieri din nou. „Jos labele de pe Termocentrala Mintia!”

 • 26 martie 2021 la 8:06
  Permalink

  pai da , ca de mult trebuiau sa ia miinile de pe EA si atunci erau de mult la pascut

 • 26 martie 2021 la 8:45
  Permalink

  cinste lor, cinste lor,cinstelor minerilor

 • 26 martie 2021 la 21:49
  Permalink

  Luati-va fratilor centrale in rate fara dobanda prin cardurile de credit oferite de orice banca, nu stati dupa astia ca va gasesc vecinii in igluri

 • 28 martie 2021 la 9:38
  Permalink

  Dacă eram uniti trebuia sa iasă în strada 4000 de oameni nu doar 100 și atunci cu siguranță eram băgați în seama, altfel vor uita foarte repede totul pentru ca nu le pasă de problemele voastre, singurul obiectiv al lor este sa închidă termocentrala Mintia.Poate vine Primarul Oancea și vă spune și vouă ca nu ati muncit destul și că voi sunteți vinovați de situația în care se afla acum Mintia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.