ActualitateComunitateFlash

Sinagoga din Deva, reinaugurată după restaurare

Un moment emoționant și important în viața comunității evreilor din Deva a avut loc dumininică. Este vorba de reinaugurarea Sinagogii, declarată monument istoric, cunoscută și sub denumirea de Templul Mare.

Au fost prezenți, Natalia Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, Fabius Kiszely, prefect de Hunedoara, Florin Oancea, primarul municipiului Deva, care alături de un reprezentant al comunității evreiești a dezvelit placa inaugurală, alți invitați la acest eveniment însemnat din viața urbei.
Bazele comunității evreiești din Deva au fost puse în anul 1851 (sau în anul1858, după unele surse). Vedel Shamuel este cel mai vechi rabin cunoscut în Deva. În anul 1939, în Deva existau aproximativ 900 de evrei. Sinagoga a fost construită în secolul XIX, în jurul anului 1897, după cum atestă o inscripție aflată pe treptele uneia dintre scări, și este opera arhitectului Ignațiu Mahler. Între anii 1905-1907, Sinagoga a fost reclădită în forma care există și în prezent.
Comunitatea evreiască din Deva s-a implicat în nenumărate acțiuni caritabile, realizate în sprijinul întrajutorării persoanelor nevoiașe și copiilor, iar familiile de evrei Seiger și Blum, care erau foarte bogate, au contribuit substanțial la dezvoltarea comunității.
Cu timpul, din păcate, din cauza valurilor istoriei, numărul familiilor de evrei s-a împuținat, cei mai mulți evrei au plecat în Israel.  Clădirea a fost renovată în anii 2003-2004 cu fonduri alocate de Primăria Deva. Din anul 2011, sinagoga a rămas în grija președintelui Liviu Lăcătușu și a micii comunități a evreilor deveni.
Odată cu reinaugurarea sa, sinagoga își recapătă locul cuvenit printre clădirile istorice ale Devei. În urma lucrărilor de reabilitare şi conservare realizate, monumentul de cult din centrul Devei va putea găzdui din nou diverse activităţi culturale, muzeistice, expoziţionale etc. Cu ocazia sărbătorilor importante, membrii comunității se vor putea întâlni la sinagogă. (Mircea Crivăț)

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura