Politica si administratie

Și sindicaliștii de la „Sanitas” amenință cu proteste

Și salariații din Sănătate pregătesc proteste. Astfel, Federaţia Sanitas, reprezentativă pentru sistemele de Sănătate şi Asistenţă socială, anunţă o serie de acţiuni de protest care va începe cu un miting, în 15 iunie.

Un nou cadru legislativ
Sindicaliştii reclamă că autorităţile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să ţină seama de specificul muncii în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale, ei considerând că „în situaţia în care viitoa­rea lege a salarizării va fi con­stru­ită pe baza principiilor asumate în PNRR, principalii perdanţi vor fi an­gajaţii” din cele două domenii.
„Liderii judeţeni reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi din Asistenţă socială au analizat multitudinea de probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajaţii din cele două sis­teme. Discuţiile s-au raportat in­clu­siv la obiectivele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de re­formare a sistemului public de salari­zare şi la modul în care guvernanţii îşi propun să construiască un nou cadru legislativ în acest domeniu. În opinia mem­brilor Consiliului Naţional, auto­rită­ţile s-au angajat, prin PNRR, să mo­difice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să ţină seama de specificul muncii în domeniul Sănătăţii şi al Asistenţei sociale – care diferă semnificativ de celelalte sec­toare bugetare (de exemplu, să pla­fo­neze sporurile la 20% din salariul de bază şi să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată). În situaţia în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul «Bună guvernanţă» din PNRR, principalii perdanţi vor fi an­gajaţii din Sănătate şi din Asistenţă so­cială”, transmite, joi, Federaţia Sanitas prin intermediul unui comunicat.

Nu cer drepturi suplimentare
În acest context, sindicaliştii anunţă participarea a peste 10.000 de membri SANITAS din toată ţara la un miting de protest care va avea loc în 15 iunie şi care va fi începutul unei serii de acţiuni sindicale. Locul şi ora protestului nu au fost încă făcute publice. Printre reven­dicările angajaţilor din cele două sis­teme se numără „aplicarea corectă şi în totalitate” a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la sa­lariul de bază aflat în plată. Sindi­caliştii mai solicită asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate, eliminarea din legislaţie a plafonului de 30 la sută care limitează acordarea spo­rurilor, compensaţiilor şi primelor, precum şi „rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de auto­rităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului pu­blic de salarizare”.
Liderii sindicali consideră că „reven­dicările Federaţiei Sanitas urmăresc exclusiv aplicarea corectă, echitabilă şi completă a unei legi care este în vi­goare, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială”, ei subliniind că nu cer „drepturi suplimentare” pentru mem­brii de sindicat, ci „doar ca auto­rităţile să respecte ceea ce ele însele au legiferat”.
„Sunt o mulţime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajaţi au su­portat pierderi de venituri salariale, ceea ce nu este normal. În aceste con­diţii, este perfect îndreptăţită nemul­ţu­mirea membrilor noştri şi decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect”, a de­clarat preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura