Şi la Răchitova e nevoie de cadastrare

04 Liviu SimedroniMagdalena Şerban

Cadastrarea şi înscrierea terenurilor agricole în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară este o măsură obligatorie pentru accesarea fondurilor europene de către fermieri. Pentru accelerarea procesului, Guvernul României, printr-o ordonanţă de urgenţă, a stabilit o serie de măsuri de gratuitate prin care se va asigura realizarea acestui pas. Liviu Simedroni (foto), noul primar al comunei Răchitova, printre mulţi alţii din ţară, consideră că este un sprijin binevenit.
„Per ansamblu, există terenuri agricole necadastrate la nivel de comună. Am înţeles că pentru intabulare, unităţile administrativ-teritoriale vor primi finanţare din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pe bază de contract anual de finanţare. Primăriile care au derulat deja lucrări de înregistrare sistematică a terenurilor agricole din fonduri proprii ştiu că pot primi cofinanţare din partea ANCPI, pentru a se asigura accelerarea ritmului de desfăşurare a lucrărilor. Însă, pe lângă terenurile agricole, e nevoie de intabularea clădirilor din domeniul public şi a drumurilor. Proiectele investiţionale nu prea mai poţi să le accesezi dacă nu faci dovada clară că eşti proprietar cu acte în regulă. Or, foarte multe nu beneficiază de cadastrare în momentul de faţă. Banii au reprezentat un impediment, mereu, costurile fiind ridicate pentru un simplu buget local”, spune Liviu Simedroni, primarul comunei Răchitova.
De precizat că ANCPI va asigura finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru toate cele 3.180 unităţi administrativ-teritoriale din România, prin utilizarea veniturilor proprii ale agenţiei. În acest an, bugetul alocat este în valoare de 90,7 milioane euro. Costurile totale pentru realizarea cadastrului agricol se ridică la 415 milioane de euro, dintre care 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională şi 150 milioane de euro de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Din 2020, subvenţiile nu se vor mai acorda pe unitatea de suprafaţă, ci pe exploataţie, potrivit legislaţiei europene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare