Comunitate

Sfântul Gheorghe nu se mai sărbătorește pe 23 aprilie. Decizia a fost luată de Patriarhie

Anul acesta Sfântul Gheorghe nu va mai fi sărbătorit pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie, deoarece data tradițională cade exact în sâmbăta Paștelului. Normele ca­nonice prevăd ca, în acest caz, săr­bătoarea să fie mutată în Săp­tă­mâna Luminată, scrie evz.ro.

A deschis raiul
Anul acesta, ziua Sfântului Gheorghe coincide cu Marea Sâm­bătă, iar canoanele bisericești spun că în această situație săr­bă­toarea sfântului trebuie mutată în a doua zi de Paște. Un milion de români poartă numele Sfântului Gheorghe.
„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâm­bătă, zi în care credincioșii orto­docși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul s-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în în­tuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El“, a explicat pentru Basilica.ro Arhim Chiril Lovin, coo­r­donatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române.

Aniversare amânată cu două zile
Pentru că în Marea Sâmbătă se țin slujbe speciale, pomenirea Sfân­tului Gherorghe se va face în Săptămâna Luminată. „În calen­da­rul pe anul 2022, pomenirea Sfân­tului Gheorghe a fost mutată in­tegral pe data de 25 aprilie, deoa­rece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adec­vate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele”, a mai explicat Arhim Chiril Lovin,
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajun­ge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu per­secuţiile asupra creştinilor înce­pute în anul 303.
Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

Singura sâmbătă în care se ține post negru
Marea Sâmbătă reprezintă ziua în care a început biruința lui Isus Hristos asupra Iadului. „Este sin­gura sâmbătă din an în care se aju­nează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până sea­ra, când se servește puțină hrană de post fără ulei).
Astfel, semnificația acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipico­nale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Lu­minată“, potrivit scrierilor religioa­se.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura