Servituţi de trecere

11 octombrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Mesagerul juridic

Doris Visirin, avocat

Proprietarul unui imobil care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i se permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
Întinderea şi modul de exercitare a dreptului de trecere sunt stabilite prin înţelegerea părţilor, prin hotărâre judecătorească sau printr-o folosinţă continuă pe timp de 10 ani.
În situaţia în care părţile nu se înţeleg şi se recurge la intervenţia instanţei de judecată, în cauză se vor efectua probe din care să rezulte situaţia de fapt, precum şi expertiză topografică pentru a decide cea mai bună variantă de stabilire a servituţii de trecere şi lăţimea căii de acces.
Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Au fost aleşi preşedintele şi locţiitorul Biroului Electoral Deva

Preşedintele Tribunalului Hunedoara, judecătoarea Mihaela Timişan, a efectuat, ieri, tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Deva,...

Băiţa: grad bun de colectare a impozitelor locale

Colectarea taxelor şi impozitelor locale se face destul de greu în cazul unor primării din judeţ. În condiţiile în care...

Toteşti: Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, în atenţia primăriei

Dacă pentru satele de munte, acolo unde pădure există din plin, lemnul de foc e accesibil, nu la fel de...

Închide