FlashReportaj

Serbările Naţionale de la Ţebea, la fel ca în fiecare an. Ceremonial sobru, băi de mulţime cu aplauze şi huiduieli

07 tebeaNatalia Bumbac

La fiecare început de septembrie, românii se adună la mormântul lui Avram Iancu, pentru a-i comemora trecerea în nefiinţă. Un eveniment care adună laolaltă oameni simpli, feţe bisericeşti, oficiali ai judeţului şi nu în ultimul rând politicieni de la nivel înalt. La această ediţie, Serbările Naţionale de la Ţebea au avut ceva mai multă sobrietate. Au fost interzise însemnele politice în zona în care s-a ţinut ceremonia de comemorare, de asemenea politicienii nu şi-au mai ţinut discursurile la mormântul lui Avram Iancu.
Peste 10.000 de oameni prezenţi
Ceremonia a început cu un serviciu religios oficiat de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţia sa Părintele Gurie, împreună cu un sobor de preoţi. Înainte de depunerea protocolară a coroanelor a avut loc un alt moment solemn. Militarilor Batalionului Vânători de Munte „Avram Iancu” din Brad le-a fost decernat Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne de pace, eveniment care s-a petrecut la intrarea în cimitirul Eroilor de la Ţebea. După care, timp de două ore au fost depuse aproximativ 140 de coroane, din partea tuturor instituţiilor statului. La Serbările Naţionale de la Ţebea din acest an au fost aproape 10.000 de oameni, hunedoreni dar şi mulţi veniţi din judeţele învecinate.
Eroii de la Horea, aplaudaţi de mulţime
Deşi la eveniment au fost prezenţi oameni de stat importanţi, unii chiar vedete de televiziune, nimeni nu s-a bucurat de primirea pe care au avut-o cei de la Societatea Culturală Patriotică Apuseni. Printre reprezentanţii Asociaţiei au fost şi salvatorii victimelor accidentului aviatic din munţii Apuseni, din iarna acestui an. Aceştia au depus coroana de flori şi au îngenuncheat la mormântul lui Iancu, cu capurile plecate, iar mulţimea i-a aplaudat minute în şir. Iar special pentru ei, fanfara care i-a însoţit a intonat Imnul lui Iancu.
Dintre mulţimea adunată la eveniment ieşeau în evidenţă oamenii care purtau costume tradiţionale, cu tricolorul la piept sau în mâini. Cei pentru care comemorarea lui Iancu înseamnă mult mai mult decât un discurs oficial, sec, rostit în grabă, de pe o foaie de hârtie. Moţii care i-au păstrat vie memoria din generaţie în generaţie şi care vin de fiecare dată la mormântul lui pioşi şi curaţi la suflet. Oameni în vârstă, verticali şi mândri, cei care înţeleg mult mai bine ce înseamnă acest moment pentru Ardeal, dar şi pentru întreaga suflare românească. Cu toate acestea însă numărul lor scade în fiecare an, tot mai puţini îmbracă haina naţională şi tot mai puţini îşi pun tricolorul în piept.
Politicienii, pe locul doi
În cele aproape două ore în care au fost depuse coroanele, politicienii prezenţi la eveniment au pozat drepţi, dar au avut şi momente de relaxare. Au schimbat replici între ei, au zâmbit şi au stat umăr la umăr, indiferent de culoarea politică. Printre politicienii de vârf, mai numeroşi au fost cei de la
Alianţa Creştin Liberală, în frunte cu liderii Klaus Iohannis şi Vasile Blaga. De asemenea, au mai fost prezenţi Elena Udrea, Emil Boc, Aurelian Pavelescu, Dan Diaconescu, Gheorghe Funar ş.a. Dintre liderii locali nu a lipsit aproape nimeni, au răspuns prezent numeroşi parlamentari hunedoreni, primari, consilieri locali şi judeţeni, dar şi şefi de instituţii. În timpul ceremoniei, mulţimea nu a reacţionat în nici un fel la auzul anumitor nume, aşa cum proceda în anii trecuţi.
Cei mai căutaţi de mulţime, Klaus Iohannis şi Elena Udrea
După încheierea ceremoniei oficiale, politicienii s-au amestecat în mulţimea prezentă la Ţebea. Principalele puncte de interes pentru mulţime dar şi pentru presă au fost Klaus Iohannis şi Elena Udrea. Dacă liderul liberal a fost primit cu căldură şi decenţă de moţi, Udrea a avut parte şi de o serie de huiduieli. Pe lângă Iohannis se înghesuiau şi liderii locali, care parcă doreau să împrumute şi ei o fărâmă din popularitatea neamţului de la Sibiu, numai că aceştia erau ignoraţi de oameni, iar pe alocuri chiar lăsaţi în urmă. Iohannis a stat de vorbă cu toţi cei care i-au adresat întrebări, a fost amabil şi a dat autografe.
Pe de altă parte, Elena Udrea a intrat în mulţime însoţită de Emil Boc şi alţi membri PMP, dar şi de copii îmbrăcaţi în tricouri cu poza prezidenţiabilei. Blonda a fost deopotrivă aplaudată şi huiduită, iar oamenii se înghesuiau s-o vadă de aproape cât de frumoasă este, nicidecum pentru calităţile politice. Al treilea personaj politic care şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, prezent la eveniment, nu a făcut prea multă senzaţie în mulţime ca în anii trecuţi. Oamenilor nu li s-a părut interesant Dan Diaconescu, astfel încât acesta, împreună cu alţi doi lideri de partide, Gheorghe Funar şi Aurelian Pavelescu, au urcat pe scena special amenajată pentru discursurile politicienilor. Spre deziluzia lor, cuvântările le-au fost ascultate mai mult de jandarmii prezenţi la supravegherea evenimentului, decât de mulţimea care se vânzolea în zonă.

2 comentarii la „Serbările Naţionale de la Ţebea, la fel ca în fiecare an. Ceremonial sobru, băi de mulţime cu aplauze şi huiduieli

  • Foarte tare scris articolul. Cu mici inadvertențe. Nu poti comemora decat trecerea in nefiinta. Serviciul religios a fost tinut de Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Gurie fiind baiat de mingi. Politicienii nu au stat nici o secunda umar la umar. O tâmpenie: „Pe lângă Iohannis se înghesuiau şi liderii locali, care parcă doreau să împrumute şi ei o fărâmă din popularitatea neamţului de la Sibiu, numai că aceştia erau ignoraţi de oameni, iar pe alocuri chiar lăsaţi în urmă”. Brava!

  • Dragele mele Natalia şi Iulia, doar necredincioşii atei spun „trecerea în nefiinţă”. Pentru creştini formularea exactă este: trecerea la cele veşnice. În credinţa noastră creştină, nu şi a celor două „înţelepte”, la deces fiinţa se desparte de trup şi se înalţă la Dumnezeu. Concluzia este că Natalia şi Iulia ar trebui să se creştineze şi ele sau să-şi afirme răspicat ateismul. Articolul nu este tare de fel. La Ţebea toţi, mă rog, aproape toţi fugeau după politicieni, după preferinţe. Natalia dragă nu mai scrie după clişee că eşti penibilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura