Serbările de la Costeşti vor fi revitalizate

04 marian vasile inasescu primar orastioara de sus (15)Magdalena Şerban

Un nou festival se arată în comuna Orăştioara de Sus, începând cu luna august. Va fi o continuare a vechilor serbări de la Costeşti, dar cu straie noi. Odată cu vestea schimbării, vin şi alte noutăţi, de data aceasta, legate de noi investiţii.
Considerente practice şi financiare
„Am contopit cele două evenimente reprezentative pentru noi – ,“Dac Fest“, respectiv „Istorie – Natură – Cultură“ într-unul singur, ce se va desfăşura în săptămâna 19-25 august. Amănuntele se vor stabili ulterior, deocamdată, planificându-se doar perioada şi elementele esenţiale. Există două considerente care stau la baza acestei modificări. Primul ţine de faptul că acum 46 de ani evenimentul era organizat sub genericul „Întâlnirea tineretului cu istoria“, or, după cum s-a putut observa în ultimii ani, partea cea mai importantă a lucrurilor, adică istoria, nu prea a mai fost scoasă în evidenţă. Vrem aducerea înapoi a ceea ce a fost odată sărbătoarea Costeştiului. În plus, partea financiară a fost şi ea luată în considerare. Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, Primăria şi Consiliul Local Orăştioara de Sus sunt cele care organizează această acţiune. S-a mers şi pe ideea că ar fi fost un eveniment în august şi încă unul în septembrie, adică o altă cheltuială. Abia ieşeam dintr-o manifestare, că ne angrenam în alta. Apoi, în prima duminică din luna octombrie se ţine expoziţia de ovine, care este şi ea tradiţională şi trebuie continuată ca atare”, spune Marian Vasile Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus.
Au început lucrările la canalizare
Pe de altă parte, o noutate este legată de introducerea canalizării în satele comunei. „La începutul acestei luni, am dat startul la lucrări, debutând cu satul Bucium. Această investiţie se realizează 25 la sută din bugetul local şi restul, din fonduri de mediu. Valoarea ei se ridică la suma de nouă milioane de lei şi vizează introducerea canalizării în satele Orăştioara de Sus, Bucium, Ludeştii de Jos şi Costeşti”, arată edilul şef din Orăştioara de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare