Sentinţă amânată în dosarul „Comorile dacice”

7 decembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

04 Bratari

Nicoleta Popa

După patru ani de proces, cele 12 persoane cercetate în dosarul căutătorilor de comori din Munţii Orăştiei au aşteptat vineri verdictul final. Însă, din cauza complexităţii cazului, magistraţii Tribunalului Hunedoara au cerut timp pentru deliberare şi au decis amânarea pronunţării sentinţei pentru 18 decembrie.

Patru ani de proces
Primele arestări în acest dosar s-au făcut în luna mai a anului 2005, când 13 persoane (n.r.-o persoană din acest dosar a murit între timp) au fost trimise în judecată sub acuzaţia de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, furt calificat de obiecte de patrimoniu, lipsire de libertate în mod ilegal, violare de domiciliu şi şantaj. În cei patru ani de proces, statul a recuperat, pe bani grei, 12 din cele 15 brăţări dacice, despre care se presupune că ar fi fost sustrase de inculpaţi, din siturile arheologice. Ministerul Culturii s-a constituit parte civilă în proces abia la doi ani de la declanşarea acestuia şi a solicitat recuperarea unui prejudiciu de peste 6,5 milioane de euro. Între timp, procurorii au înaintat magistraţilor un al doilea dosar legat de comorile dacilor, dar cu alţi protagonişti.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Mineri fără pretenţii

Antrenorul Minerului Lupeni, Petre Gigiu, a declarat, după eşecul 1-3, din deplasare cu U. Cluj, că echipa sa nu a...

Echipă bună, în… „costum de câine”

Ciprian Marinuţ  Mureşul Deva a câştigat surprinzător de clar, scor 2-0, partida cu pretendenta la promovare FC Argeş, în care...

Prima zăpadă în Retezat

Moş Nicolae a adus prima ninsoare din decembrie, în Masivul Retezat, stratul de zăpadă măsurând peste 10 cm, la cota...

Închide