Senatorul Vochiţoiu, îngrijorat de defrişările din Retezat

05-vochitoiuSorina Popa

Senatorul PMP Haralambie Vochiţoiu (foto) s-a gândit că ar trebui să-i scrie ministrului Mediului în legătură cu exploatările forestiere din Retezat.
Vochiţoiu atacă dur firma austriacă Holzindustrie Schweighofer. „Trăim vremuri în care corupţia şi lăcomia înving, astfel, ultima pădure virgină, cel mai vast templu din Europa, suferă defrişări masive. Conform criteriilor ştiinţifice, un Peisaj Forestier Intact măsoară cel puţin 50.000 ha de sălbăticie şi are lăţimea de cel puţin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există nici unul. Peisajul Forestier Intact Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci, el a fost sistematic ciopârţit. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de către diverse firme în zona Râu-Şes şi Câmpuşel. La Câmpuşel, firma austriacă chiar deţine teritorii din Peisajul Forestier Intact care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag şi conifere – este certificată de Asociaţia pentru Certificări Forestiere şi a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006, imediat după achiziţie. Date fiind cele prezentate, vă solicit să ne comunicaţi ce suprafaţa din Parcul Naţional Retezat a fost defrişată şi dacă există acţiuni de verificare sau combatere a acestor fapte la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Totodată, vă rog să-mi comunicaţi dacă există o strategie de combatere a acestor abuzuri în vederea protejării arealului verde al României”, i-a scris senatorul Vochiţoiu ministrului Mediului.

2 comentarii la „Senatorul Vochiţoiu, îngrijorat de defrişările din Retezat

 • 1 octombrie 2016 la 20:47
  Permalink

  Inainte de alegeri v-a apucat elanul ecologic, domnule Vochitoiu? Unde-ati fost cand am luptat contra asfaltarii Retezatului si a mafiei lemnului? Sunteti de acolo, de langa Retezat, dar nu v-a interest ca in 2007 si in 2011 s-au legiferat taierile de padure din parcurile nationale. Ia uitati-va cine era in Guvern si in Parlament pe vremea aia! Vreti capital politic pe spatele nostru, al ecologistilor adevarati.

 • 11 octombrie 2016 la 15:38
  Permalink

  Felicitări domnule senator! Ați rezolvat problema locurilor de muncă pentru minerii din Valea Jiului și, până la alegeri, v-ați gândit să salvați ”ultima pădure virgină” din Europa. Lăudabile initiative, dar de domeniul magiei. Spuneți că în Parcul Retezat este ”ultima pădure virgină, cel mai vast templu din Europa”. Nu înțeleg cum va imaginati ca toate cele peste 300000 de hectare de păduri virgine cartate în Europa încap în Parcul Național Retezat. Acesta are mai puțin de 40000 de hectare. S-ar putea să încapă doar dacă padurile virgine ar fi supraetajate în 8 straturi.
  Cine din staff-ul propriu vrea să vă compromită de v-a scris prostiile astea? A preluat cu copy/paste, fără discernământ și fără a verifica, niște stupizenii postate pe internet.
  Ca să vedeți ”ce suprafaţa din Parcul Naţional Retezat a fost defrişată” cereți la cadastru o situație cu suprafețele scoase din fond forestier în Parcul Național Retezat. Fond forestier = suprafață acoperită de pădure. În limbaj tehnic defrișare înseamnă tăiere de pădure de pe o anumită suprafață căreia i se schimbă categoria de folosință, adică acolo nu va mai fi pădure. Pe locul acela se construiește un cartier de locuințe, o autostradă, un stadion sau se cultivă porumb, cartofi și altele. Am gasit date concrete pe site-ul Parcului Retezat http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/204-asfaltarea-retezatului-cumpararea-parcului-retezat-defrisari-paduri-virgine-ursi.html

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare