Senatorul Haralambie Vochiţoiu a iniţiat o propunere legislativã în sprijinul jurnaliştilor

16 aprilie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

05-haralambie-vochitoiu-6Senatorul UNPR din Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu (foto), a înaintat, miercuri 15 aprilie a.c., în Parlament spre dezbatere şi adoptare, o propunere legislativă pentru completarea articolului 1 din Legea nr. 8/11 ianuarie 2006, privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Legea nr. 8/2006 reglementează dreptul la o indemnizaţie lunară în beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1650/2006 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Astfel, prin această hotărâre s-a stabilit că, în înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.
Creaţia jurnalistică a fost omisă, şi la solicitările venite din partea Uniunii Ziariştilor din România, senatorul Haralambie Vochiţoiu a propus completarea articolului 1 din Legea nr. 8/ 2006, cu un nou alineat care să reglementeze domeniile uniunilor de creatori, inclusiv domeniul creaţiei jurnalistice.
„Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o reprezintă un act reparatoriu şi cred că aprobarea acestui proiect înseamnă o bătrâneţe mai liniştită pentru mulţi jurnalişti din judeţul Hunedoara şi din ţară”, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu.
Date fiind aceste considerente, prin completarea acestei legi, senatorul Vochiţoiu vine în sprijinul jurnaliştilor, adoptarea acestei propuneri legislative ar avea ca efect includerea domeniului creaţiei jurnalistice în rândul uniunilor de creatori legal constituite, iar jurnaliştii ar urma să beneficieze, în calitate de creatori, de o indemnizaţie de 50 la sută din pensia normală.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Încep lucrãrile de amenajare a Pieţei Arras

Ieri, Primăria municipiului Deva a dat ordinul de începere a lucrărilor la proiectul de modernizare al Pieţei Arras. Valoarea totală...

Pe blocurile turn vor fi instalaţi emisari puternici pentru semnal mai bun la telefonul mobil

Întrebare: Municipalitatea a aprobat ca pe toate blocurile turn din Deva să se instaleze emisari puternici pentru recepţionarea mai bună...

„Taina mănăstirii” şi „Edith Piaf”, reprezentaţiile lunii la teatrul devean

Teatrul de Artă Deva propune două spectacole de marcă în această lună. Este vorba de „Taina mănăstirii” ce se va...

Închide