Senatorii hunedoreni vor vota modificarea Codului silvic

Natalia Bumbac

Propunerea legislativă privind completarea art. 36 din Codul silvic ar putea fi adoptată de senatori în săptămâna care urmează. Asta, după ce textul amendamentului a trecut de comisiile de la Senat. Modificarea adusă Codului silvic vizează scoaterea din fondul forestier naţional a suprafeţelor de teren pe amplasamentul cărora se află monumentele istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi care figurează ca situri arheologice în Repertoriul Arheologic Naţional şi trecerea lor în administrarea unităţilor administrativ teritoriale.

Arborii nu pot fi înlăturaţi
Iniţiativa de modificare a Codului silvic a plecat de la situaţia în care se află monumentul istoric Sarmizegetusa Regia. Suprafaţa împădurită unde se situează fortăreaţa este în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA. În incinta sitului arheologic, arborii căzuţi sau bolnavi, care distrug monumentul nu pot fi înlăturaţi şi evacuaţi, din cauza unor prevederi ale Codului silvic. Din acest motiv, modificarea acestei legi este extrem de necesară pentru a putea fi salvat de la distrugere monumentul protejat de UNESCO. Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, va putea fi protejată şi conservată mult mai bine odată ce modificarea va intra în vigoare, deoarece arborii vor putea fi înlăturaţi înainte să cadă şi să distrugă zidurile fortăreţei.
05 Haralambie Vochitoiu (4)„Propunerea respectivă urmează să fie pusă pe ordinea de zi a şedinţei Senatului. Pentru ca să treacă, are nevoie de 83 de voturi, fiind lege organică. Voi vota pentru această propunere legislativă şi sunt sigur că şi ceilalţi colegi vor face la fel”, a declarat senatorul hunedorean, Haralambie Vochiţoiu.
05-Paran-DorinAceeaşi susţinere a arătat-o şi colegul său liberal, Dorin Păran, senator din judeţul nostru. „E o propunere foarte bună care ne-ar avantaja ca judeţ. Este o problemă veche, încă din anii 2000 s-a discutat pe tema asta. Zona respectivă, fiind în administrarea ROMSILVA, nu puteau fi făcute investiţii, inclusiv cu drumul care duce la Sarmizegetusa au existat probleme. Voi vota cu două mâini modificarea adusă Codului silvic”, a afirmat Dorin Păran.
Pe lângă senatorii hunedoreni, un suporter al modificării legislative este senatorul Dorin Mircea Dobra, care ne-a transmis că în maximum o săptămână, propunerea legislativă va trece de Senat. După care va merge în dezbaterile comisiilor Camerei Deputaţilor şi apoi supusă votului, camera având vot decizional.

2 comentarii la „Senatorii hunedoreni vor vota modificarea Codului silvic

 • 4 noiembrie 2015 la 15:02
  Permalink

  SUNTETI ISTORIE
  HAPLAILOOOOOR

 • 4 noiembrie 2015 la 17:54
  Permalink

  Vochitoiule, la care partid migrezi. Or mai fi locuri la ALDE?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.