Politica si administratie

Senatoarea PNL Lucica Muntean: Bursele școlare se măresc

Senatoarea PNL de Hunedoara, Lucica Muntean (foto), a declarat, recent, într-o conferință de presă susținută la Petroșani că „sistemul de burse școlare este menținut în proiectul noii Legi a Educației Națio­nale, dar cuantumul acestora va crește, devenind astfel motivațio­nale și contribuind chiar la reducerea abandonului școlar”.

Pentru olimpicii internaționali
Astfel, arată parlamentarul liberal, se introduce bursa de excelență olim­pică/internațională cu o valoare de 1.000 lei/lună, precum și bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/lună. De asemenea, se mențin celelalte burse, cărora însă le va creș­te valoarea astfel: bursă de perfor­manță școlară – 500 lei/lună, bursă profesională – 300 lei/lună și bursă socială – 300 lei/lună.
„Trebuie să-i determinăm pe copii să învețe pentru viața lor, în primul rând. Dacă școala se ocupă cum tre­buie de copil, dacă vom ajunge să ne așezăm pe o cale favorabilă învăță­mân­tului, dacă vom face tot posibilul să atragem copiii către școală, vom putea să contribuim la reducerea aban­donului școlar. În acest sens sunt pre­văzute o serie de măsuri, printre care și acest sistem de burse care cresc substanțial. Au fost introduse burse pentru olimpicii internaționali care vor fi de 1.000 de lei. Bursele pentru olimpicii naționali vor fi de 700 de lei lunar. Rămâne în continuare bur­sa de merit, care va fi de 500 de lei, bursa profesională – 300 de lei și bursa socială de 300 de lei. Iată un pas care, zic eu, îi va putea determina pe copii să meargă spre perfor­manță”, a declarat Lucica Muntean.
Bursele vor fi achitate de Ministerul Educației, dar autoritățile locale pot suplimenta fondul de burse școlare.
Parlamentarul PNL a mai spus că Proiectul Legii Educației Naționale se află în dezbatere publică până în data de 24 august. (A.N.)