Şeful Consiliului Judeţean a reuşit să rezolve criza gunoaielor în Valea Jiului

Adriana Năstase

Criza gunoaielor din Valea Jiului a fost re­zolvată! Astfel, administraţiile locale din Valea Jiului vor implementa un nou sistem de cal­cul a taxelor pentru gunoi, atât la popu­laţie, cât şi la agenţii economici, astfel încât să fie respectată legislaţia în vigoare şi să fie încurajată colectarea selectivă, potrivit concluziilor formulate, miercuri, după o întâl­nire organizată la Petroşani de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara cu primarii din zonă.
Întâlnirea a avut ca scop evitarea unei crize a deşeurilor, în condiţiile în care o parte din consiliile locale s-au opus implementării unui nou sistem de tarifare conform principiului “plăteşte cât arunci” şi aplicării de penalităţi pentru gunoiul colectat în amestec.
„Le mulţumesc domnilor primari pentru că au tratat cu responsabilitate această pro­blemă şi pentru că au înţeles că această activitate de colectare a deşeurilor trebuie să fie susţinută conform angajamentelor şi preve­derilor legale în vigoare. Avem promisiu­nea că toate cele şase consilii locale vor adopta hotărâri care vor reglementa corect modul de finanţare a activităţii”, a declarat Laurenţiu Nistor (foto), preşedintele Consiliu­lui Judeţean Hunedoara.
În aceste condiţii, administraţiile locale vor res­pecta obligaţiile legislative ce decurg din apli­carea OUG 74/2018 şi vor aproba tarife di­ferenţiate pentru fracţiile de deşeuri colec­tate se­parat de la persoanele fizice şi de la persoa­ne­le juridice. De asemenea, intro­du­cerea prin­ci­piului “plăteşte pentru cât arunci” va recom­pensa efortul de colectare selec­tivă, dar şi va penaliza colectarea în amestec a deşeurilor.
La sfârşitul lunii octombrie, operatorul de colectare şi transport a deşeurilor din Valea Jiului atenţiona că îşi va întrerupe activitatea, deoarece în zonă nu fuseseră implementate modificările prevăzute de OUG 74/2018, deşi termenul de aplicare era, cel mai târziu, 31 iulie 2019.
La acea vreme, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri, Ioan Stoian, a explicat că ordonanţa în cauză prevedea introducerea conceptului de eco­nomie circulară, respectiv, o taxă care pena­liza populaţia pentru deşeurile colectate ames­tecat. În acest an, valoarea taxei cal­culată de ADI Deşeuri este de 80 de lei pe tonă, iar în 2021, de 120 lei pe tonă. Totodată, s-a prevăzut trecerea la tarife dife­renţiate pe categorii de deşeuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare